Trupininis obuolių pyragas (su Gudbrandsdalen sūriu)

Trupininis obuolių pyragas (su Gudbrandsdalen sūriu)

Recepto autorius: Rutuliuko virtuvė

Laaaaabai skanus, labai trupininis – mėgstantiems trupininius obuolių pyragus tikrai patiks. Ne per saldus, su karamelės gaidele (dėl įdare naudojamo “Gudbrandsdalen” sūrio). Su daaaaug obuolių. Man – absoliučiai tobulas. O jeigu dar šalia šalta, gaivi Starbucks kavytė ir ledai.. Vieno gabaliuko gali būti per mažai 🙂

Reikia:

Tešlai:

  • 1 puodelio miltų
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. cukraus
  • 1/2 a.š. cinamono
  • 1/2 puodelio aliejaus

Įdarui:

  • 6 puodelių kubeliais pjaustytų obuolių
  • 2 v.š. grietinės
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 1/2 puodelio cukraus
  • po 1/2 a.š. cinamono ir kardamono
  • žiupsnio druskos
  • 2 v.š. miltų
  • 55 g. “Gudbrandsdalen” sūrio (sutarkuoti burokine tarka)

Trupiniams:

  • 1/2 puodelio smulkintų kukurūzų dribsnių
  • po 1/4 puodelio miltų ir cukraus
  • po 1/4 a.š. cinamono ir kardamono
  • 4 v.š. tirpinto sviesto

Kaip gaminti:

Pyrago pagrindui sumaišyti miltus, druską, cukrų, cinamoną ir aliejų. Tešlą iškloti į kepimo formą (naudojau 22 cm), suformuoti kraštelius. Jeigu tešla per trapi, įpilkite šiek tiek daugiau aliejaus. Jeigu per skysta – daugiau miltų. Paruoštą pagrindą dėkite į šaldytuvą maždaug valandai.

Kol pyrago pagrindas šąla, pasiruošiam įdarą: tam reikia sumaišyti grietinę, citrinos sultis, cukrų, cinamoną, kardamoną, druską ir miltus. Tuomet į šią masę suberti pjaustytus obuolius. Išmaišyti, kad tešla apliptų obuolius. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tešlos tokiam obuolių kiekių per mažai, bet taip tikrai nėra.

Ant atvėsusio pyrago pagrindo suberiame pusę tarkuoto sūrio, suberiame pusę obuolių masės, tuomet likusią dalį sūrio ir vėl likusią dalį obuolių.
Kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~25 min. (jeigu pradeda ruduoti anksčiau, galima uždengti folija)

Tuo tarpu, kol pyragas kepa, pasiruošiam trupinius: smulkintus kukurūzų dribsnius, miltus, cukrų, cinamoną, kardamoną ir tirpintą sviestą sumaišyti. Gautus trupinius suberti ant apkepti pyrago ir vėl grąžinti į orkaitę kepti dar ~20 min. Viskas 🙂

Skanaus!

Trupininis obuolių pyragas (su “Gudbrandsdalen” sūriu)
Trupininis obuolių pyragas (su “Gudbrandsdalen” sūriu)
Trupininis obuolių pyragas (su “Gudbrandsdalen” sūriu)
Trupininis obuolių pyragas (su “Gudbrandsdalen” sūriu)