Itališki bulvių virtinukai
Recepto autorius: Rutuliuko virtuvė
Kaip ir žadėjau, po ilgos ilgos pertraukos, receptas!
Itališki bulvių virtinukai (gnocchi) – reikia tik kelių paprastų ingredientų, o padažą galite pasigaminti kokį tik norite. Šįkart virtinukus patiekiau su tradiciniu spirgučių padažu, bet galite tiesiog pagardinti sviestu ir šiek tiek tarkuoto sūrio – taip pat labai skanu.
Ingredientai:
Virtinukams:
150 g. miltų
500 g. bulvių
1 kiaušinis (M dydžio)
šiek tiek druskos
Padažui (visko pagal skonį):
Rūkytos šoninės
Svogūno
Grietinės
Kaip gaminti:
Bulves švariai nuplaukite ir su lupena išvirkite pasūdytame vandenyje. Kai bulvės išvirs, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite mėsmale (jeigu neturite, galima susmulkinti šakute arba grūstuve). Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druskos (pagal skonį) ir išmaišykite. Tada gautą masę perkelkite ant miltais pabartytos lentelės ir išminkykite. Jeigu labai limpa prie rankų, galima įminkyti šiek tiek daugiau miltų. Išminkius, padalinkite tešlą į 3 dalis. Iš kiekvienos dalies suformuokite apie 2 cm storio virvelę. Tuomet supjaustykite ją apie 2 cm dydžio gabaliukais. Gabaliuką dėkite ant šiek tiek miltais pabarstytos šakutės, įspauskite per vidurį pirštu ir atsargiai užlenkite per pusę (link šakutės dantukų pabaigos). Tą pati kartokite su visai gabaliukais. Užima šiek tiek laiko, bet užtat turėsite gražius virtinukus 🙂 Maniškiai nebuvo tobuli, bet juk pirmąkart bandžiau. Kitąkart bus geriau 🙂 Taigi, po to, kai jau turite pasiruošę virtinukus, puode užvirkite vandenį, šiek tiek pasūdykite. Sudėkite virtinukus į puodą. Virti reikia tol, kol virtinukai iškyla į vandens paviršių. Su kiaurasamčiu išgrėbkite virtinukus iš vandens ir sudėkite į lėkštę. Ant viršaus pilkite padažą, kuriam keptuvėje pakepinkite smulkintą šoninę, svogūną. Pabaigoje įdėkite šiek tiek grietinės. Padažas labai paprastas ir visiems žinomas, bet čia labai tiko. Gavosi šiek tiek panašu į mini virtų bulvių cepelinus be įdaro su spirgučių padažu 🙂
Beje, gaminant šiuos virtinukus, tikrai praverčia virtuvinis kombainas. Paatvirausiu: jeigu ne mano turimas virtuvinis kombainas, patiekalus iš bulvių gaminčiau daug rečiau 🙂 Turint virtuvinį kombainą tiek bulvinius blynus, tiek virtinukus, žemaičių blynus ar bulvių plokštainį galima paruošti žymiai greičiau ir lengviau.
Dar vienas patarimas – jeigu norite, galite virtinukų pagaminti daugiau ir dalį jų sudėti į šaldiklį ar šaldymo dėžę.
Virtuviniai kombainai ir šaldymo dėžės siūlomos pigu.lt, kur rasite platų virtuvės reikmenų asortimentą Lietuvoje.
Recepto idėja iš čia: http://www.academiabarilla.com/italian-recipes/regione-emilia-romagna/potato-gnocchi.aspx