Kiaulienos vyniotinis su džiovintais vaisiais, rozmarinu ir cinamonu

Kiaulienos vyniotinis su džiovintais vaisiais, rozmarinu ir cinamonu

Recepto autorius: Saldu sūru

Kai pietų žada užsukti būrelis žmonių,  kiaulienos vyniotinis gelbėja nuo ilgo lindėjimo virtuvėje. Skaniausias jis man su džiovintais vaisiais, rozmarinu ir trupučiu cinamono, bet šiaip įdaro variacijų gali būti labai daug. Paprastai valgome vyniotinį karštą, bet jei lieka koks gabaliukas, jis būna puikiausiai suvartojamas kitą dieną vietoje šalto užkandžio. Taigi, jei norite paprastai pagaminamo ir gero skonio kiaulienos patiekalo, šis pataikys į dešimtuką.

5-6 valgytojams reikės:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės
  • poros saujų džiovintų vaisių asorti (abrikosai, slyvos, kriaušės, obuoliai)
  • 3-4 v.š. džiūvėsėlių
  • 1 nedidelio  raudonojo svogūno
  • 0,5 a.š. cinamono
  • 2-3 v.š. aliejaus
  • 2 a.š. džiovinto čiobrelio
  • kelių nedidelių šakelių šviežio rozmarino
  • 2 v.š. jūros druskos
  • šviežiai maltų pipirų (naudojau juoduosius ir raudonuosius)
  • siūlo vyniotiniui surišti
  • folijos

Mėsą nuplauname ir išpjauname išklotinę (čia pamatysite, kaip tai reikia padaryti). Išklotinę pamušame mėsos plaktuku. Paruošiame prieskonius mėsai įtrinti  – vieną šakelę rozmarino smulkiai sukapojame, tuomet sumaišome su čiobreliais, druska, pipirais, aliejumi. Prieskonių mišiniu įtriname mėsą ir paliekame kambario temperatūroje marinuotis bent valandai. Sprandinę įtrinti galima ir iš vakaro ir palikti šaldytuve per naktį, mėsa bus dar skanesnė.

Kol mėsa marinuojasi, orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Paruošiame įdarą.  Džiovintus vaisius nuplikome verdančiu vandeniu ir paliekame kelioms minutėms, kad pabrinktų. Tuomet juos nusausiname, supjaustome nedideliais gabalėliais ir suberiame į dubenį. Ten pat beriame smulkiai pjaustytus svogūnus, cinamoną, džiūvėsėlius ir viską gerai išmaišome. Įdaras paruoštas.

Ant mėsos išklotinės paskirstome įdarą, standžiai susukame vyniotinį ir jį surišame siūlu – kaip tai padaryti, žiūrėkite čia. Paruoštą vyniotinį siūle žemyn dedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, aukštais kraštais. Už siūlo užkišame dar keletą rozmarino šakelių. Iš folijos padarome dangtį kepimo formai ir šauname į orkaitę. Kepame 1 val., po to nuimame foliją, palaistome vyniotinį atsiradusiomis mėsos sultimis ir, sumažinę ugnį iki 180 laipsnių, kepame dar apie 20-30 minučių, kol gražiai apskrus.Valgome su patinkančiu garnyru ir salotomis.

Gardžių akimirkų!
Recepto idėja atsiradusi bandant ir ieškant geriausio varianto iš įvairių šaltinių ?
Kiaulienos vyniotinis su džiovintais vaisiais, rozmarinu ir cinamonu
Kiaulienos vyniotinis su džiovintais vaisiais, rozmarinu ir cinamonu