Bandelės su aguonomis ir šokoladu

Bandelės su aguonomis ir šokoladu

Recepto autorius: Virtuvė žaliems

Neveltui šios bandelės yra iš knygos pavadinimu “Nostalgiški skanumynai”, nes tokias (ar bent jau panašias) valgydavau Vilniuje “Pieno bare” ir nostalgiją man tikrai sukelia. Šiaip jos nėra niekuo ypatingos – kvapnios, minkštos ir pilnos aguonų. Kadangi aguonų mano spintelėse buvo užsilikę dar nuo Kalėdų, tai reikėjo jas kur nors sunaudoti.

Pastabos:

  • Recepte nurodyta įdarui baltymą suplakti ir tik tada sumaišyti su aguonomis, aš neplakiau ir nemačiau tam būtinybės.
  • Aguonas naudojau jau sumaltas ir jau su cukrumi (pirktines pavadinimu “aguonų mišinys kepiniams). Malti aguonas pačiai – man per daug užtrunka.

Privalumai: greitai pagaminama; sukelia nostalgiją.
Trūkumai: kaip ir dažni mieliniai kepiniai skaniausi būna tą pačią arba dar kitą dieną.
Kam patiktų: daugeliui.
Įvertinimas: 8/10

Receptas (10 nedidelių bandelių):

Tešlai:

  • 190 g miltų
  • 5 g sausų mielių
  • 50 g cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 50 g sviesto
  • 50 ml šilto vandens
  • 1 kiaušinio
  • kiaušinio trynio aptepimui

Įdarui:

  • 170 g jau maltų aguonų kepinių įdarams (jau su cukrumi)
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 1 a.š. apelsinų cukatų (jei neturite, nebūtina)

Glajui:

  • 50 g juodojo šokolado
  • 25 ml riebios grietinėlės

Gaminimas:

Tešlai į dubenį sudėkite miltus, mieles, cukrų ir druską. Kiaušinį įmuškite į kitą dubenėlį ir lengvai išplakite. Ten pat supilkite vandenį ir išmaišykite. Kiaušinio ir vandens masę supilkite į miltų mišinį ir pradėkite minkyti. Sviestą išlydykite, palaukite, kol truputį pravės ir supilkite į tešlą.

Išminkykite, kol tešla taps glotni ir nelips prie rankų. Uždenkite ir palikite porai valandų, kad pakiltų.

Įdarui aguonas sumaišykite su kiaušinio baltymu ir cukatais.

Pakilusią tešlą iškočiokite į 25×30 cm stačiakampį. Aptepkite jį aguonų įdaru ir susukite į vyniotinį. Supjaustykite į dešimt dalių. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ir aptepkite kiaušinio tryniu. Leiskite pastovėti kokių 15 min ir dėkite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 min.

Glajui šokoladą sudėkite į dubenėlį, ten pat supilkite grietinėlę. Išlydykite arba garų vonelėje, arba mikrobangėje. Leiskite glajui atvėsti. Bandelėms – irgi. Tik tuomet aptepkite ir ragaukite (kai glajus bent truputį apstings).

Receptas paimtas iš Renatos Ničajienės knygos “Nostalgiški skanumynai”