Biskvitinis pyragas su maskarponės sūriu ir vyšniomis

Biskvitinis pyragas su maskarponės sūriu ir vyšniomis

Recepto autorius: Saldu sūru

Savaitgalio planas buvo jokių tortų, jokių pyragų, keksiukų ar bet kokių kitų saldumynų. Buvau suplanavusi repeticiją prieš Velykas su daug brangių kiaušinių. Spėkit, ar pavyko? Nea. Šeštadienį ieškojau baltų kiaušinių – išvaikščiojau visų pavadinimų prekybcentrius, apsilankiau vietiniame turgelyje. Nulis, nei vieno balto kiaušinuko, nors  prieš kokius metus jie dominavo lentynose. Grįžau nusivylus namo ir sumąsčiau sukurpti kažką paguodai. Taip savaitgalio planas buvo visiškai sužlugdytas ir iškepti net du nedidukai, švelnučiai biskvitiniai pyragai su maskarponės sūriu ir vyšniomis. Receptas sudėtas iš kelių dalių – biskvitas iš Dalios, įdaras iš Lo, o vyšninės žėlė paviršėlis – improvizacija, nors neslėpsiu, kad Martos pyrago nuotraukų negalėjau pamiršti.

Taigi dviems 18  cm arba vienam solidžiam 26 cm  pyragui reikės:

Biskvitui:

  • 100 g miltų
  • 3 kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 90 g cukraus
  • 20 g tirpinto sviesto
  • 2 v.š. pieno
  • 1 a.š. vanilinio cukraus

Sirupui:

  • 1/4 st. vandens
  • 1/4 st. cukraus
  • 1 a.š. vyšnių likerio (tiktų ir slyvų)

Maskarponės įdarui:

  • 50 ml grietinėlės (naudojau 36 proc. riebumo)
  • 250 g maskarponės sūrio
  • 200 g švelniosios President varškės (galima keisti pertrinta varške)
  • 4 valg. šaukštai cukraus
  • 0,5 citrinos sulčių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus

Vyšnių paviršėliui:

  • 200 g šviežių arba šaldytų vyšnių
  • 1/4 st. vandens
  • 2 v.š. cukraus
  • 1 v.š. (nubrauktas) želatinos miltelių (naudoja Dr. Oetker)

Pirmiausia gaminame vyšnių žėlė – į puodą sudedame vyšnias, supilame vandenį, cukrų ir užvirę paverdame pora minučių. Nuimame nuo ugnies, suberiame želatiną ir gerai išmaišome. Gerai ataušiname, žėlė turėtų jau pradėti stingti, kai pilsime ant pyrago.

Biskvitui išlydome sviestą ir paliekame praaušti. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių. Išklojame kepimo formą popieriumi. Kiaušinius su cukrumi plakame plaktuvu didžiausiu greičiu 5-7 min. Gerai išplakus, perbraukus pirštu per indo sienelę, liks takelis. Tuomet sumažiname plakimo greitį ir plakame dar dvi minutes. Persijotus miltus per tris kartus atsargiai įmaišome į kiaušinių masę. Tuomet pilame sviestą – taip pat atsargiai įmaišome. Galiausiai – supilame ir atsargiai įmaišome pieną. Pilame tešlą į paruoštą formą ir kepame apie 30-35 min. Tikriname ar iškepęs mediniu pagaliuku. Iškepusį biskvitą apverčiame ir aušiname ant grotelių. Perpjauname į dvi dalis, jei gaminsime du pyragus, arba paliekame nepjautą, jei bus vienas didesnis pyragas.

Sirupui į puodą supilame vandenį su cukrumi, užverdame ir įmaišome alkoholį. Ataušiname.

Įdarui suplakame visus produktus.

Biskvitą suliejame sirupu. Dedame į atsegamą kepimo formą, sukrečiame įdarą, išlyginame. Galiausiai ant viršaus supilame atšalusią vyšnių žėlė. Pyragą paslepiame šaldytuve 4-5 valandoms arba nakčiai.

Saldus biskvitas, švelnus maskarponės ir varškės įdaras, rūgštoka vyšnių žėlė – manau, eksperimentas pavyko ir nuotaika buvo pataisyta. O baltų kiaušinių vis vien ieškosiu ir Velykų repeticija numatoma kitam savaitgaliui ;).

Saldžių akimirkų!
Biskvitinis pyragas su maskarponės sūriu ir vyšniomis
Biskvitinis pyragas su maskarponės sūriu ir vyšniomis
Biskvitinis pyragas su maskarponės sūriu ir vyšniomis