Vyšnių trupiniuotis (crumble)

Vyšnių trupiniuotis (crumble)

Recepto autorius: Dalios svetainė

Lengvai pagaminamas ir labai skanus vyšnių crumble! Originaliame šaltinyje šitas trupiniuotis buvo su gervuogėmis ir obuoliais, tačiau kuo puikiausiai galima eksperimentuoti ir kepti su įvairiomis uogomis arba vaisiais. Po kelis metus trukusių eksperimentų jau įsitikinau, kad man šis trupiniuotis/crumble labiausiai patinka su rūštesne nata, t.y. su vyšniomis, slyvomis, abrikosais ar serbentais. O štai naudojant saldesnius vaisius ar uogas, užtenka pataupyti cukrų ir išeis ne mažiau skanus variantas. Šiltas trupiniuotis iš kepimo indo kabinamas tiesiog šaukštu ir dedamas į lėkšteles, nes jis iš tiesų trupa. Dailiau atpjauti pavyks tik atvėsusį, tačiau irgi ne visada. Tuo crumble tipo pyragas ir žavus, mat nereikalauja ypatingų ceremonijų. Jaukus ir puikus naminis desertas.

Vyšnių trupiniuočiui (20 x 20 cm) reikės:
Įdarui:

  • 60 g sviesto
  • 2 obuolių
  • 4 v.š. cukraus
  • 1/2 a.š. cinamono
  • 1/2 a.š. vanilinio cukraus
  • 1/4 a.š. druskos
  • 350 g vyšnių

Trupiniams:

  • 140 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 200 g miltų
  • 60 g avižinių dribsnių
  • saujos migdolų riešutų/plokštelių

Uogas ir vaisius nuplauname, išvalome, obuolius nulupame ir supjaustome plonais gabaliukais.

Prikaistuvyje ištirpiname sviestą, sukrečiame pjaustytus obuolius, cukrų, vanilę, cinamoną, druską. Išmaišome, uždengiame dangčiu, sumažiname kaitrą ir kaitiname, kol obuoliai suminkštės.

Kiaurasamčiu iš prikaistuvio išimame obuolius ir sudedame į sviestu išteptą keraminę kepimo formą. Ant viršaus suberiame paruoštas (be kauliukų) vyšnias arba kitokias uogas ar vaisius.

Iš prikaistuvio nupilame maždaug 70% kaitinimo metu susidariusių sulčių. Likusią dalį dar pakaitiname, kol sutirštės, o susidariusį sirupą supilame ant obuolių.

Orkaitę įkaitiname iki 180 °C.
Trupiniams sviestą ištriname su miltais ir cukrumi. Suberiame avižinius dribsnius ir pasmulkintus riešutus (aš riešutus palieku paskutiniam akcentui, t.y. užberiu ant viršaus). Viską išmaišome ir vienodu sluoksniu užbarstome ant uogų/vaisių viršaus. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug pusvalandį (arba ilgiau, jei reikia), kol pyrago plutelė gražiai apskrus. Trupiniuotis labai skanus dar karštas, jei patiekiamas su plakta grietinėle arba ledais. Ne mažiau gardus ir atvėsęs, užsigeriant kava/arbata. Skanaus 🙂

Šaltinis: žurnalas «Вкусно и полезно» 2012 m., lapkritis
Vyšnių trupiniuotis (crumble)
Vyšnių trupiniuotis (crumble)