Taip, tai įmanoma – vegan gluten-free tortas!

Taip, tai įmanoma – vegan gluten-free tortas!

Recepto autorius: Aira

Turiu prisipažinti, nelabai mėgstu daryti saldumynus.. Nemėgstu daug ingredientų, griežtų kiekių, plakimų į vieną pusę… Dažnai kažką sumaišau, praleidžiu, ir gaunasi netobulai. Pradėjus domėtis sveika mityba, noras gaminti saldumynus dar labiau atvėso – receptų mažiau, ingredientai sudėtingiau randami, o rezultatas vis tiek nebūna toks kaip darant su pieno produktais. Tačiau, neseniai radau ir pagaminau labai fainą tortuką. Reklaminės išvaizdos dar nepasiekiau, bet skonis tikrai nerealus (!).

Ką reikia žinoti prieš gaminant šį delikatesą? Jis kainuos daug daugiau nei gaminant iš sviesto, paprastų miltų ir pan.

Viską man susipirkti kainavo apie 15 eur. Tai labai liūdina, kad norint sveikai smaližiauti turi išleisti daug pinigų. Aš manau, kad čia visiška nesąmonė, bet deja, tokia realybė. Žinoma, turint laiko ir paplanavus, buvo galima pataupyti. Pvz., riešutus perkant didesniais kiekiais Riešutai Jums ar Cash & Carry.

Jei apsipirkot iš anksto, kitas dalykas ką turite padaryti iš anksto – užmerkti anakardžius per naktį bei būtinai įdėti kokosų pieną į šaldytuvą. Jei datules turite ne šviežias, o džiovintas, jas taip pat reikės užmerkti per naktį.

Taip pat, pagaminus, tortą reikia laikyti šaldytuve per naktį. Tad, geriausia turėti dvi dienas laisvas iki torto valgymo.

Nors atrodo daug reikalų, apart dviejų pamiksinimų pagrindui ir kremui, iš esmės nieko daugiau nereikia daryti. Sumalat pagrindą, sudedat į formą, suplakat kremą, sudedat į formą ir viskas! Paprasčiau negali būti. Tuo man ir patinka tokie receptai, pastangų nereikia daug, bet skonis – dangiškas!

Kai viską pasiruošėte, galima pradėti gaminti!

 

Veganiškas, begliutenis ir becukris tortas

Reikės:

  • virtuvinio kombaino smulkinti riešutams
  • 300 g migdolų
  • pusės stiklinės kokoso drožlių
  • 11 šviežių datulių (jei džiovintos, užmerkti per naktį)
  • 200 g anakardžių (mirkytų)
  • 1 citrinos sulčių
  • klevų/agavų sirupo pagal skonį
  • 1 skardinės kokoso pieno (laikomo šaldytuve)
  • sviestinio popieriaus ir torto formos

Eiga:

  1. Užmerkti per naktį anakardžius, kokoso pieną įdėti į šaldytuvą. Ekstra atveju, anakardžiams užteks ir kelių valandų, o kokosų pieną prieš gaminant trumpai įdėti į šaldiklį.
  2. Pasiruošti pagrindą – virtuviniame kombaine smulkiai susmulkinti migdolus, gerai pamaišyti ar tikrai visi riešutai susismulkino. Tačiau, persistengti nereikia, riešutai turi būti susmulkinti, bet dar nepasiekę miltų konsistencijos. Susmulkinus riešutus, sudėti kokoso drožles, ir datules (išimtais kauliukais). Jei norisi saldesnio pagrindo, galima dėti daugiau datulių. Visą masę sukti kombaine, kol ji taps lipni. Jei masė nekimba, įpilti šiek tiek vandens. Gautą masę dėti į formą, išklotą kepimo popieriumi. Rankomis palyginti, paspausti pagrindo paviršių, kad būtų tolygus.
  3. Pasiruošti kremą – nukošti anakardžius ir sudėti į kombainą. Išspausti citrinos sultis, klevų ar agavų sirupą, ir kokoso pieno grietinėlę (laikomas šaldytuve kokoso pienas suformuoja viršuje kietą masę – tai yra kokoso pieno grietinėlė, tik ją ir naudojame, o apačioje likęs skystis puikiai tiks į smoothie kitai dienai). Viską suplakti. Gauta masė turi priminti kremą, be gumulėlių, paragaukite, jei trūksta saldumo, įpilkite dar sirupo. Jei rūgštumo – citrinos sulčių. Gautą kreminę masę pilti ant pagrindo ir dėti į šaldytuvą nakčiai.
  4. Kitą dieną dekoruoti kaip norisi – uogomis, riešutais ar pan. Aš dekoravau avietėmis ir gervuogėmis, manau uogos labai tiko šiam gaiviam, nors ir sočiam tortui.

Skanaus! ❤