Antrieji patiekalai

Kalmarai balto vyno padaže

400g išvalytų kalmarų 1 svogūnas 200g grietinės 100g sauso balto vyno Kalmarus dėti į šaltą vandenį ir jam užvirus virti lygiai 7 minutes (jei ilgiau – kalmarai gali sukietėti). Išvirtus supjaustyti juostelėmis. Smulkiai supjaustyti svogūną ir pakepinti svieste. Į svogūnus supilti grietinę, vyną, sudėti supjaustytus kalmarus ir viską pakaitinti dar apie 5 minutes. Patiekti su […]

Grybai, troškinti su obuoliais

500 g. šviežių grybų, 2 – 3 šaukštai sviesto, 2 – 3 rūgštūs obuoliai, 1 šaukštas miltų, 0,5 stiklinės sultinio, 0,5 stiklinės grietines, druskos, krapų ar petražolių lapelių. Nuvalytus ir supjaustytus grybus troškinti riebaluose. Kai grybai suminkštės, sudėti gabalėliais supjaustytus obuolius ir dar patroškinti. Miltus sumaišyti su šaltu skysčiu, supilti į grybus ir viską dar […]

Orkaitėje kepta skumbrė su sojų padažu ir kalendromis

4 porcijoms reikės: 2 šaukštelių augalinio aliejaus, 4 keliose vietose įpjautų skumbrių, 2 šaukštų sojų padažo, 1 citrinos sulčių, 2 šaukštelių sezamų aliejaus, 1 raudonojo smulkiai supjaustyto čilio, 3 šaukštų šviežių kalendrų, 4 smulkiai supjaustytų laiškinių svogūnų. 4 lakštus folijos patepkite aliejumi, dėkite juos į kepimo formą, o ant jų – žuvis. Suglamžykite folijos kraštus. […]

Veršienos su sūriu ir kumpiu

4 porcijoms reikės: 8 gabaliukų veršienos, druskos, pipirų, 3 šaukštų garstyčių, 1 poro, 4 griežinėlių fermentinio sūrio, 4 griežinėlių parūkyto kumpio, 2 šaukštų aliejaus, 250ml mėsos sultinio, 100ml sauso baltojo vyno, 750g mažų pomidorų, 500g makaronų, 1 ryšelio bazilikų. Mėsos griežinėlius truputį padaužykite, pabarstykite druska ir pipirais ir patepkite garstyčiomis. Porą nuvalykite, perpjaukite perpus ir […]

Troškinti grybai garstyčių padaže

500 g. šviežių grybų, 2 šaukštai riebalų, 1 – 1,5 šaukšto miltų, 1 svogūnas, 1 – 1,5 stiklinės mėsos ar grybų sultinio, 1 – 1,5 šaukšto garstyčių, druskos, pipirų, cukraus, acto. Grybus supjaustyti gabalėliais ir troškinti, kol išsiskirs sultys. Miltus ir kapotą svogūną paskrudinti riebaluose, įpilti sultinio, pavirinti ir gana aštriai pagardinti. Troškintus grybus sumaišyti […]

Kareliška košė su mėsa

700 g perlinių kruopų, 1.5 l vandens, 750 g kiaulienos, 2 valgomieji šaukštai druskos, juodųjų pipirų ant peilio galiuko. Perlines kruopas išmirkyti šaltame vandenyje, perkrėsti į ketinį katiliuką ar kitą karščiui atsparų indą, užpilti šaltu vandeniu.Kiaulieną supjaustyti gabaliukais (kaip guliašui), lašinius – kubeliais.Sudėti į katiliuką, pasūdyti, įberti pipirų, uždengti ir pašauti į orkaitę ar krosnį.Patiekti […]

Lynas, keptas ant grotelių

1 kg lyno, 3 svogūnai, petražolių lapelių, citrinos sulčių ar citrinos rūgšties, džiūvėsėlių, 1 kiaušinis, druskos, sviesto ar aliejaus kepimui. Nuvalytas lynas valandą marinuojamas (Marinatas: 1 stiklinė vandens, 1 stiklinė acto, prieskoninių daržovių, cukraus, druskos). Išimtas iš marinato lynas pavilgomas išplaktame kiaušinyje ir tirpytame svieste, pavoliojamas džiūvėsėliuose ir kepamas, padėtas ant grotelių, žarijų kaitroje. Kepant […]

Maltiniai iš mėsos ir kepenų faršo

200 g mėsos faršo, 200 g kepenų faršo, 2 svogūnai, pusė stiklinės grietinėlės, 50 g sutrintų džiūvėsių, kiaušinis, ketvirtis arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų, maltų kvapiųjų pipirų ant peilio galiuko, sviesto arba aliejaus, druskos. Padažui : pusė stiklinės karšto vandens arba sultinio, valgomasis šaukštas kvietinių miltų, grietinėlės, druskos. Svogūnus supjaustyti skridinėliais, apkepinti keptuvėje iki gelsvumo.Įberti sutrintų […]

Įdaryti upėtakiai

4 upėtakiai, citrinos sultys, čiobrelių, 5 rozmarino šakelės, šalavijų, 100 ml aliejaus, šaukštas prieskonių žuvims. Žuvis pašlakstome citrinos sultimis, apibarstome žuvų prieskoniais.Žalumynus smulkiai supjaustome.Dalį jų sumaišome su aliejumi.Žuvį įdarome likusiais žalumynais, patepame aliejumi ir 15 min paliekame.Taip paruoštas žuvis kepame ant grilio grotelių, kartkartėmis patepdami aliejumi.Tinka valgyti su žaliomis, virtomis ar troškintomis daržovėmis.

Aštrus čili

400 g jautienos faršo, 1 vid. svogūnas, 2 sv. raudonieji čili pipirai, 0.5 kg sv. pomidoru, 100 ml pomidorų padažo (kečiupo), 10 g „Santa Maria” čili prieskoniu, druskos Smulkiai supjaustyti svogūna ir čili pipirus (Pastaba. Kruopščiai išvalyti sėklas, nes jos yra labai aitrios). Pomidorus nuplikyti karštu vandeniu ir nulupti odeles bei supjaustyti skiltelėmis. Jautienos faršą […]