Konservavimas

Pomidorų tyrė su Kaukaziškomis slyvaitėmis

3 kg pernokusių pomidorų, 1 kg prinokusių kaukaziškųjų slyvaičių, druskos, cukraus, kvepiančiųjų pipirų, lauro lapų. Pomidorus nuplauti, išpjausčius pažeistas vietas, sudėti į puodą.Kaitinti iki virimo, kol suteš.Medine mentele pertrinti per sietelį.Luobeles ir sėklas išmesti.Taip pat paruošti ir kaukaziškąsias slyvaites.Gautas mases sumaišyti, dar kartą pertrinti, kad neliktų sėklų ir, nuolat maišant, 10-15 min. pavirinti, pridėti prieskonių.Paruoštą […]

SŪDYTI AGURKAI SU RAUDONAISIAIS SERBENTAIS

1 litro stiklainiui 600g agurkų 150g raudonųjų serbentų 60g druskos 250g vandens 1 svogūnas 2 skiltelės česnako krienų lapų, krapų, estragono, baziliko 3 juodieji pipirai 2 gvazdikėliai 1 lauro lapas 1/2šaukštelio garstyčių miltelių Agurkus nuplauti ir palikti 1 val. šaltame vandenyje. Raudonuosius serbentus nuplauti ir išvalyti nuo šakelių. Į stiklainį ant dugno dėti prieskonius ir […]

MARINUOTI BARAVYKAI

1kg baravykų 20g druskos 12 juodųjų pipirų 5 kvapnieji pipirai 2 lauro lapai 60g 30% acto 1/2 šaukštelio cukraus 2 stiklinės vandens 1 svogūnas Grybus nuvalyti, greit nuplauti šaltu vandeniu ir sudėti į rėti. Stambesnius supjaustyti nedideliais gabalėliais, mažesnių nepjaustyti. Sudrėkinti puodo dugną, supilti grybus, truputi pasūdyti ir kaitinti. Kai atsiranda sultis virti dar 10-15 […]

Kriaušių skiltelės sirupe

3 kg kriaušių 4 kg cukraus 3 stiklinės vandens 3 šaukštai malto cinamono 7-9 gvazdikėliai 0,5 šaukštelio citrinų rūgšties Kriaušes nuplauname, nulupame ir supjaustome skiltelėmis. Skilteles 2 min. pamerkiame į parūgštintą karštą vandenį. Iš cukraus ir vandens išverdame sirupą. Į jį suberiame kriaušių skilteles. Verdame, kol skiltelės tampa skaidrios. Baigiant virti įmaišome prieskonius ir citrinų […]

Obuolienė

5 kg obuolių, 1,5 kg cukraus, cinamono, apelsino žievelių. Maždaug vienodo dydžio, vienos rūšies obuolius nulupti kuo ploniau ir, išėmus sėklalizdžius, supjaustyti po 8 skilteles. Po to suberti į emaliuotą indą (kuriame virs ), užpilti cukrumi ir palikti 12 val. Paskui pusę obuolių išimti (be skysčio ), o likusius virti ant stiprios ugnies, retkarčiais pamaišant. […]

Obuolių salotos su morkomis

750g paruoštų obuolių, 450g nuluptų svogūnų, 250g aliejaus, 300g virtų nuluptų morkų, 35-40g cukraus. Pakepinti aliejuje griežinėliais supjaustytus svogūnus, iki gražiai pagels, sudėti cukrų ir karbuotu, daržovėms pjaustyti peiliuku supjaustytas skridinėliais morkas. Viską pakaitinti, kol užvirs, tada dėti skiltelėmis supjaustytus obuolius ir uždengus dar 2-3 min. pakaitinti. Karštą masę kompaktiškai sudėti į sausai iškaitintus stiklainius […]

Marinuotos kriaušės

3 kg gražių, neprinokusių kriaušių 1 kg cukraus 1/2 l acto gvazdikėlių cinamono Kriaušes nulupti, supjaustyti į 4 dalis, išpjauti sėklalizdžius. Cukrų užpilti actu, dviem stiklinėm vandens, įdėti gvazdikėlių ir cinamono, užvirinti. Marinatą ataušinti ir užpilti ant kriaušių, palaikyti maždaug 8 val. Tada marinatą nupilti ir užvirinti. Kriaušes sudėti į stiklainius, užpilti ataušintu marinatu, uždengti, […]

Sterilizuota špinatų tyrė

1 kg špinatų tyrės (Špinatai) 20 g druskos Paruoštus špinatus 2-3 min. virti pasūdytame vandenyje. Išgriebus sumalti mėsmale, pasūdyti ir supilstyti į 0,5 l talpos švarius butelius. Sterilizuoti verdančiame vandenyje 60 min. Iškaitinus sandariai uždaryti.

Uogienė be cukraus

Išsirpusias uogas nuplauti, išimti kauliukus ir sandariai uždengus 3 min. pavirinti.Nedelsiant supilstyti į sterilius stiklainius ir sandariai uždaryti.

Brokolių, pomidorų salotos

1 kg brokolių, 4-5 pomidorai, 3 petražolių šaknys, citrina, 4-5 šviežiai paraugti agurkai, saujelė peletrūno lapelių, skiltelė česnako. Marinatui : litras vandens, po šaukštą cukraus, druskos, šaukštelis citrinos rūgšties. Brokolių žiedyną suskirstyti mažomis dalimis, kotelius supjaustyti gabaliukais.Petražolių šaknis, pomidorus, agurkus supjaustyti smulkiais šiaudeliais, citriną – plonais griežinėliais.Česnaką supjaustyti kuo smulkiau. Daržoves sudėti į stiklainius sluoksniais, […]