Konservavimas

Obuolių marmeladas

7 kg obuolių, 1,5 kg cukraus, 2-3 apelsino žievelių skiltelės, 3-5 gvazdikėliai, cinamono. Obuolių marmeladui, kaip ir obuolių sūriams, tinka rūgštesnio skonio, turintys daugiau pektininių medžiagų obuoliai (marmeladas greitai išverda ). Obuolių marmeladą galima virti tiek iš nuluptų, tiek ir iš neluptų obuolių. Nuluptų obuolių marmeladas būna švelnesnės struktūros, malonesnio skonio. Marmeladui obuoliai paruošiami taip […]

PERSIKAI SIRUPE

2 kg cukraus 2 stiklinės vandens 1 kg persikų Iš cukraus ir vandens išvirti sirupą. Į stiklianius sudėti persikus, užpilti karštu sirupu ir uždaryti metaliniu dangteliu. Ataušinti. Kitą dieną dėti stiklainius į indą su vandeniu ir kaitinti apie 1 valandą, vėl ataušinti. Taip daryti 3 dienas, kol stiklainyje sutirštės sirupas.

Konservuoti burokėliai

2 kg burokėlių 1,5 l vandens 1 stiklinė 10% acto 10 karčiųjų pipirų 10 kvapniųjų pipirų (Kvapieji pipirai) 4 lauro lapai (Lauro lapas) 1 šaukštas cukraus 1 šaukštas druskos Vandenį su prieskoniais virti 15 min. Baigiant – supilti actą. Vienodo dydžio burokėlius išvirti, nulupti ir sudėti į stiklainius. Užpilti karštu marinatu, uždengti ir 15 min. […]

Obuolių tyrė su kondensuotu pienu ir manų kruopomis

1kg obuolių, 175g cukraus, 125g kondensuoto pieno, 50g manų kruopų, 50g maltų kišju riešutų. Išvirtus obuolius pertrinti pro sietą, sudėti visus kitus nurodytus produktus ir gerai išmaišyti. Tyrę sukrėsti į 0,5 l talpos paruoštus stiklainius, uždaryti dezinfekuotais metaliniais dangteliais, paliekant 1 cm tarpelį, ir kaitinti 100C temperatūroje 20 min. Po to dangtelius tuoj pat galutinai […]

Braškės agrastų drebučiuose

500 g braškių 300 g agrastų 1 stiklinė vandens 100-150 g cukraus 20 g želatinos Pašalinti agrastų kotelius ir taurėlapius, suberti į virintą vandenį ir 10 min. virti. Tuomet nukošti. Į agrastų sultis sudėti išbrinkintą želatiną ir pakaitinti, kol ištirps. Želatinai ištirpus suberti paruoštas braškes, supilti į paruoštus stiklainius ir pasterizuoti. 0,5 l stiklainius 80-85°C […]

Tarkuotų cukinijų uogienė su svarainiais

3 kg nuvalytų cukinijų (be odos ir sėklų) (Cukinija) 1 kg svarainių 1,5 kg cukraus Cukinijas sutarkuojame burokine tarka. Svarainius nuplauname, nusausiname, supjaustome ketvirčiais ir pašaliname sėklas su sėklalizdžiais. Taip paruoštus svarainius sumalame mėsmale. Į puodą sudedame cukinijas, svarainius, supilame cukrų ir sumaišome. Paliekame stovėti, kol ištirpsta cukrus. Uogienę verdame, kol ji ima blizgėti, o […]

Daugkartiniu būdu virta uogienė

1 kg braškių (Braškės ir žemuogės) 1,2 kg cukraus 1 stiklinė vandens Cukrų ištirpinti karštame vandenyje ir užvirinti. Paruoštas uogas suberti į verdantį cukraus sirupą, 2-3 min. pavirti. Nukėlus nuo ugnies palaikyti 15-20 min. vėsioje vietoje. Po to uogų masę vėl virti 2-3 min. ir vėl palaikyti 15-20 min. Tai kartoti 5 kartus. Uogas iš […]

Su cukrumi trintos girtuoklės

3 kg girtuoklių 4,5 kg cukraus Girtuokles nuplauname, perliejame virintu vandeniu, nusausiname ir sumalame mėsmale. Supilame cukrų ir iš lėto maišome mediniu šaukštu. Kai cukrus ištirpsta, supilame į iškaitintus stiklainius ir uždarome dezinfekuotais plastmasiniais dangteliais. Laikome šaltai. Tuo pačiu būdu galima paruošti ir su cukrumi trintas mėlynes.

GRAIKINIŲ RIEŠUTŲ UOGIENĖ

50 neprinokusių graikinių riešutų 1 kg cukraus 2 stiklinės vandens 1 citrina vandeniui 500g kalkių 3 l vandens vandens paruošimas: 500g kalkių gesinti 3 litrais vandens ir duoti pastovėti 3-4 valandas. Paskui nupilti skaidrų vandenį ir perkošti per marlę. Graikinius riešutus apvalyti nuoviršų dengiančios plėvelės ir pamirkyti juos į paprastą šaltą vandenį dviem dienom, keisdami […]

Kriaušių kubelių uogienė

2 kg kriaušių 3 kg cukraus 10 gvazdikėlių Kriaušes nuplauname, nulupame, pašaliname sėklalizdžius. Kriaušes supjaustome kubeliais ir pamerkiame į pasūdytą vandenį 2 min. Tuomet kubelius išgriebiame ir užpilame cukrumi. Paliekame 2-3 val. stovėti. Į puodą nupilame susidariusias sultis ir užverdame. Suberiame kriaušių kubelius ir verdame, kol jie tampa skaidrūs. Baigiant virti suberiame gvazdikėlius. Karštą uogienę […]