Konservavimas

Žiedinių kopūstų salotos

1 kg žiediniųkopūstų, po 0.5 kg rūgščių obuolių ir pomidorų, 200 g svogūnų, druskos, cukraus, maltų pipirų, susmulkintų petražolės ir krapų lapų. Žiedinius kopūstus suskirstyti žiedynais ir susmulkinti griežinėliais.Visas kitas daržoves – kubeliais. Viską sudėti į emaliuotą indą, paskaninti druska, cukrumi.Taip palaikyti 2-3 val.Po to daržoves kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies.Jei reikia, truputį įpilti vandens.Pavirinti […]

Rūgštynių tyrė

1 kg rūgštynių (Rūgštynės) 20-30 g druskos Paruoštas rūgštynes sumalti mėsmale, pasūdyti ir ant silpnos ugnies kaitinti 5-10 min. Karštą tyrę supilstyti į butelius, kaitinti 90°C temperatūroje 15-20 min., po to sandariai uždaryti.

Rabarbarų tyrė be cukraus

1,5 kg rabarbarų (Rabarbarai) 1 stiklinė vandens Rabarbarų lapkočius nuplauti, nulupti, smulkiai supjaustyti. Sudėjus į puodą įpilti vandens ir uždengus pavirinti kelias minutes, kol suminkštės. Karštą rabarbarų tyrę sukrėsti į švarius stiklainius ir 90° C temperatūroje pasterizuoti 25-30 min. Tyrė tinka sriuboms virti, padažui parūgštinti. Prieš vartojimą tyrę galima pasaldinti.

Obuolių salotos su salierais

600g paruoštų obuolių, 300g nuluptų svogūnų, 250g aliejaus, 150g salierų, 25-30g cukraus. Salierus nuplauti, nuvalyti šepečiu, įdėti į karštą, kiek pasūdytą ir parūgštintą vandenį ir išvirti. Svogūnų griežinėlius pakaitinti aliejuje, dėti cukrų ir nuluptus bei karbuotu peiliuku ruoželiais supjaustytus salierus. Tada suberti obuolių skilteles ir uždengus pakaitinti 2-3 min. Po to masę sudėti į stiklainius […]

BULGARIŠKA ARBŪZŲ ŽIEVELIŲ UOGIENĖ

1kg arbūzų žievelių 1kg cukraus 0,6 l vandens 3g citrinos rūgšties 1 šaukštelis vanilinio cukraus Nuo žievelių nupjaunama tamsioji, kieta dalis. Tada baltoji žievelės dalis nuplaunama vandenyje ir supjaustoma kubeliais. Sudedame juos į vandenį ir truputi paverdame, kol pradeda suminkštėti. Iš cukraus ir vandens išverdame sirupą, įdedame citrinos rūgšties. Įsirupą sudedame apvirusias žieveles ir verdame, […]

RAUGINTI KOPŪSTAI SU SVOGŪNAIS

10 kg kopūstų 300 g morkų 200 g svogūnų 25 g kmynų 250 g druskos Viršutinius lapus reikia nuimti, perpjauti per pusę ir išimti kotą, tuomet peiliu ar specialia smulkintuve supjaustyti kopūstus. Sutarkuoti (burokine tarka) arba supjaustyti morkas ir susmulkinti svogūnus. Supjaustytus kopūstus dėti į indą sluoksniais: kopūstai – morkos ir svogūnai – truputi pabarstyti […]

SPANGUOLIŲ IR MOLIŪGŲ TYRĖ

Iš spanguolių išspaudžiamos sultys su minkštimu. Moliūgas nulupamas, išskobiamas minkštimas, supjaustoma ilgais gabalais, kurie verdami, kol sumunkštėja. Išgriebiami ir pertrinami per kiaurasamtį. Imama lygiomis dalimis spanguolių ir moliūgų tyrės, sumaišoma ir pasaldinama pagal skonį. Masė verdama 5-10 min. vis pamaišant. Karšta pilstoma į sterilius stiklainius, kurie sandariai uždaromi.

Marinuoti pievagrybiai

300 g šviežių pievagrybių; 2 šaukštai susmulkintų petražolių; Marinatui: sutrinta česnako skiltelė; pusė stiklinės alyvų aliejaus; 2 šaukštai obuolių acto; 2 šaukšteliai garstyčių; druskos; pipirų; Nuplaukite ir supjaustykite grybus. Sudėkite į indą ir sumaišykite su smulkintomis petražolėmis. Paruoškite marinatą ir užpilkite ant grybų. Palikite grybus vėsioje vietoje mažiausiai valandai, geriausia per naktį.

Rabarbarų uogienė

1 kg rabarbarų, 1.5 kg cukraus, 3.5-4 stiklinės vandens. Nesumedėjusius rabarbarų kotus nulupti, supjaustyti 2 cm ilgio gabalėliais, nuplauti šaltu vandeniu ir minutę pavirinti.ataušinti šaltame vandnyje.Užpilti paruoštu sirupu ir per 2 kartus išvirti uogienę.pabaigoje ją paskaninti vanile ar vaniliniu cukrumi.

Žemuogių uogienė su obuolių sultimis

1kg žemuogių 1kg cukraus 1 stiklinė obuolių sulčių Uogas perrenkame, surūšiuojame į dideles ir mažas. Smulkias sutriname medine trintuve, suberiame cukrų ir gerai išmaišome. Į tyrę suberiame sveikas žemuoges ir paliekame 7-8 val. Uogienę kaitiname ant silpnos ugnies. Kai uogienė užverda, nuimame ją nuo ugnies, supilame sultis ir gerai išmaišome. Uogienę vėl užverdame, kai užverda […]