Košės ir tyrės

Barščiai

600 g jautienos su kaulais, 1 burokėlis, 1/4 gūžės kopūstų, 1.5 morkos, 0.5 petražolės, 1/4 poro, 1/4 saliero, 10 pipirų, 1 lapelis, 1 svogūnas, 1 šaukštas cukraus, 3 pomidorai arba 2 šaukštai pomidorų košės, 1 šaukštas sviesto, 3 šaukštai grietinės, 1 šaukštas acto, 2 šaukšteliai miltų, žalių petražolių, 3 – 3.5 l vandens. Iš mėsos […]

Sausainiai prie alaus

250 g bulvių košės, 100 g miltų, 100 g sviesto, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai kmynų, žiupsnelis maltų pipirų, šaukštas aliejaus, druskos. Į karštą bulvių košę suberiame druską, pipirus, kmynus, sudedame sviestą, išmaišome.Pradėjus aušti suberiame pusę miltų, įmušame kiaušinius, užminkome tešlą.Iš gautos masės padarome rutulį, dedame jį ant miltais pabarstytos lentos ir iškočiojame maždaug 1.5 cm […]

Saldžarūgštis varškės padažas

100 g. varškės, 0,5 stiklinės raudonojo vyno arba sulčių, 0,5 stiklinės tarkuotų obuolių arba obuolių košės, (obuolių sulčių), cukraus, druskos, garstyčių arba krienų, 2 šaukštai aliejaus arba grietinėlės, anyžių arba cinamono, citrinos sulčių. Varškę trinti, kol pasidarys vientisa masė, į ją sudėti likusius produktus, prieskonius ir viską gerai išplakti. Padažą patiekti prie paukštienos, triušienos, laukinių […]

Žiedinių kopūstų apkepas

300 g žiedinių kopūstų druskos 100 g kukurūzų kruopų muskato riešuto 125 ml pieno 50 ml grietinėlės riebalų formai ištepti 2 – 3 pomidorai 60 g fermentinio sūrio Žiedinį kopūstą išskirstyti į žiedynus, nuplauti, 10 min. virti pasūdytame vandenyje. Užvirinti pieną, įberti žiupsnelį druskos ir nutarkuoto muskato riešuto. Po truputį įberti kukurūzų kruopas, maišant virti […]

Kukurūzų kruopų kepsneliai su pievagrybiais

Stiklinė kukurūzų kruopų (220g ), 50g tarkuoto fermentinio sūrio (geriausia – parmezano ), 4 šaukštai aliejaus, druskos. Padažui: 1 kg stambių pievagrybių, 3-4 skiltelės česnako, 3 šaukštai šviežių žolelių ( bazilikų, petražolių lapelių, čiobrelių, raudonėlių ), po 2-3 šaukštus acto bei aliejaus, 50g tarkuoto fermentinio sūrio, druskos ir pipirų. Kukurūzų košę geraiusia paruošti iš vakaro. […]

Žuvis daržovių marinate

1 kg menkės, karoso ar kitos žuvies, 0.5 stiklinės miltų, 2 morkos, 1 petražolė, 3 svogūnai, 0.5 stiklinės pomidorų košės(nebūtinai), 0.5 stiklinės aliejaus, 1 lauro lapelis, 5 pipirai, druskos, acto pagal skonį, 1 arbat. šaukštelis cukraus. Žuvį nuvalyti, išimti kaulus, supjaustyti į gabalus ir, pavoliojus miltuose, paspirginti aliejuje.Mažą žuvį apspirginti nepjaustytą. Marinatui skirtas daržoves nuvalyti, […]

VIŠTIENOS KUKULIAI

0,5 kg vištienos 2-3 riekelės pyrago pusė stiklinės pieno šaukštas sviesto kiaušinis pusė stiklinės grietinės arba grietinėlės prieskonių druskos prieskoninų daržovių stiklinė svogūnų padažo Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu pyragu, imušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai, sviestas, pasūdoma, gerai išmaišoma ir jei masė tiršta, atskiedžiama grietinėle. Daromi vydutinio dydžio kukuliai ir verdami nedideliame vandens […]

Rūkytos menkės kotletai

400 g rūkytos menkės, 200 g perlinių kruopų, svogūnas, 5 šaukštai sviesto, kiaušinis, 3 šaukštai džiūvėsių. Kruopas užpilti vandeniu, įdėti šaukštą sviesto ir išvirti ant silpnos ugnies.Ataušinti. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti svieste.Menkę ir košę permalti mėsmale, suberti svogūnus, įmušti kiaušinį, pagardinti druska, pipirais.Masę gerai išmaišyti.Daryti nedidelius kotletus, apvolioti džiūvėsėliuose ir iškepti.Valgyti su pomidorų padažu ir […]

BULVĖMIS ĮDARYTI PIEVAGRYBIAI

500g pievagrybių 50g sviesto 2 stiklinės bulvių košės 2 rauginti (marinuoti) agurkai druska, pipirai Grybus išvalyti, nuplauti, išpjauti kotelius. Kepurėles apkepti svieste ir nuvarvinti. Kotelius smulkiai supjaustyti ir taip pat apkepti svieste. Į bulvių košę sudėti apkeptus kotelius, pasūdyti, papipirinti ir viską gerai išmaišyti. Šį įdarą dedame į kepurėles ir ant viršaus uždedame po griežinėlį […]

Silkių vyniotiniai su obuoliais

3 silkės, 3 obuoliai, 2 šaukštai pomidorų, 1 svogūnas, 1 stiklinė grietinės. Vieną obuolį ir svogūną sutarkuoti burokų tarka, pridėti pomidorų košės, truputį cukraus, išmaišyti ir ta mase aptepti paruoštas silkių puseles, kaip anksčiau buvo nurodyta(Rolmopsai), suvynioti, dėti į stiklainį kartu su nedidelėmis obuolių skiltelėmis ir užpilti paprastu marinatu, prie jo pridėjus porą šaukštų pomidorų […]