Salotos

Raudonos svogūnų salotos

3-4 svogūnai, 2 nedideli virti ir parauginti burokėliai, žiupsnelis cukraus, pipirų, druskos, 0,5-1 stiklinė burokėlių rūgštymo. Svogūnus supjaustyti griežinėliais ir sudėti į salotinę. Burokėlius supjaustyti tokio pat dydžio griežinėliais, kaip svogūnus, ir taip pat sudėti į salotinę. Užpilti rūgštymo, užbarstyti druskos, cukraus, pipirų ir 2 val. leisti pastovėti. Svogūnų salotas paduodamos prie kiaulienos, jautienos, avienos […]

Šprotų salotos su morkom

Indelis šprotų aliejuje 3 kiaušiniai 300 g morkų svogūnas 2 šaukštai grietinės 2 šaukštai majonėzo „Vegetos” prieskonių Morkas sutarkuoti rupia, morkoms skirta arba burokine tarka. Kiaušinius kietai išvirti ir ataušusius supjaustyti kubeliais, svogūną supjaustyti smulkiai. Šprotus perpjauti skersai į 3 dalis kiekvieną. Viską išmaišyti su grietinė ir majonezu ir paskaninti „Vegetos” prieskoniais.

Pupelių salotos su grietine

1 stiklinė virtų pupelių, 0,5 stiklinės virtos maltos vištienos, 1 virta morka, 2-3 šaukštai grietinės, truputis petražolių lapelių,druskos. Pupeles, smulkiais kubeliais supjaustytą morką, mėsą sudėti į dubenį, įberti druskos ir sumaišyti. Mišinį sudėti į salotinę, užpilti grietinės, užberti smulkiai pjaustytų petražolių lapelių.

Maišytinė

2 nedideli ridikai, 4 šaukštai grietinės, truputis druskos, krapų. Ridikus nulupti ir stambiai sutarkuoti. Ant tarkinių užbarstyti druskos, uždengti lėkšte ir gerai pakratyti. Po to supilti grietinę,išmaišyti ir ant viršaus užbarstyti smulkiai supjaustytų krapų.Ridikų maišytinė valgoma su karštomis su lupenomis išvirtomis bulvėmis vakarienei ar pavakariams.

Žiedinių kopūstų, žaliųjų žirnelių ir pupelių salotos

1 gūžė žiedinių kopūstų (kalafiorų), 1 stiklinė pupelių, 1 stiklinė žaliųjų žirnelių, 1 stiklinė pomidorų padažo, 2 virti kiaušiniai, 1 stiklinė krienų padažo, 1 gabalas keptos žuvies, 2 šaukštai aliejaus, druskos, truputis acto. Žiedinių kopūstų galvą suskirstyti dalimis ir pamirkyti 30 min. pasūdytame vandenyje, tada sudėti į verdantį pasūdytą bei actu parūgštintą vandenį ir 15 […]

Kubietiškos salotos

3 griežinėliai ananaso, 2 bananai, 2 obuoliai, kekė vynuogių, 1/2 stiklinės majonezo, 1/2 stiklinės kondensuoto pieno arba grietinėlės kremo, salotų lapų. Ananasai, bananai ir obuoliai supjaustomi skiltelėmis arba kubeliais, sudedamos nuo kekės nuraškytos vynuogės. Majonezas sumaišomas su kondensuotu pienu ir pamažu sumaišomas su vaisiais. Salotas gerai atšaldomos ir patiekiamos salotų lapais papuoštame inde. Padažą galima […]

Salierų salotos

2 – 3 salierai 2 – 3 obuoliai stiklinė miegstamų riešutų citrinos sulčių šaukštas majonezo krapų Salierai išverdami pasūdytame vandienyje, nulupami, supjaustomi šiaudeliais ir apšlakstomi citrinos sultymis, kad nepatamsėtų. Obuoliai nulupami ir, supjaustyti kaip salierai, 3 – 5 min. palaikomi citrinos rūgštimi parūgštintame vandienyje. Paskui kiaurasamčiu išgriebiami ir sudedami ant salierų, suberiami smulkiai supjaustyti krapai, […]

Grybų salotos su silke

200 g savo sultyse virtų rudmėsių 200 g baravykų 400 g nedidelių pomidorų 1-2 svogūnai 2 silkės 2 kietai virti kiaušiniai 1 stiklinė grietinės arba majonezo 1-2 šaukštai varškės žalumynų 1 raugintas agurkas Virtus grybus, pomidorus, svogūnus ir kiaušinius supjaustyti smulkiais gabalėliais. Išmirkytą nuluptą ir be kaulų silkę supjaustyti siauromis juostelėmis. Grietinę arba majonezą sumaišyti […]

Slyvų salotos su ryžiais

2 stiklinės slyvų, 0,5 stiklinės ryžių, 1 šaukštelis cukraus, 0,5 stiklinės grietinėlės, truputis cinamono. Slyvas, jei džiovintos, užpilti karštu vandeniu ir pamirkyti porą val. Po to perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Ryžius išvirti, nusausinti, užpilti grietinėle, sudėti prieskonius. Į slyvų puseles pridėti ryžių masės. Salotos patiekiamos prie vištienos, kalakutienos, veršienos patiekalų. Vietoj ryžių anksčiau kai […]

Šviežių vaisių ir uogų salotos

2 saldžiarūgščiai obuoliai, 1 stiklinė vyšnių, 1 stiklinė slyvų, 3 kriaušės, 1 stiklinė cukraus, 1 stikliukas likerio. Šviežius obuolius, kriaušes, slyvas nulupti (slyvas prieš tai įmerkti į verdantį vandenį, kad luobelė sutrūktų), pašalinti sėklynus ir kaulelius.Obuolius ir kriaušes susmulkinti ir apvirinti pasaldytame vandenyje.Viską sudėti į stiklinį indą eilėmis, perberiant cukrumi, ir palaikyti 12 val. šaltoje […]