Šokoladinis tortas su bruknių ir šokolado putėsiais

Šokoladinis tortas su bruknių ir šokolado putėsiais

Recepto autorius: Dalios svetainė

Šokoladinis tortas su bruknių ir šokolado putėsiais, bruknių želė. Sakyčiau tikrai žiemiškas tortas. Be miltų, kepimo miltelių ir sviesto. Neapsunkinantis, tačiau sotus. Šokoladinis biskvitas sodrus, riešutinis. Originaliame variante vietoje bruknių buvo panaudoti mangai. Manau, kad šaltuoju metų laiku labiau tinka sezoninės uogos ir vaisiai, taigi šokoladinį tortą adaptavau savaip ir naudojau bruknes. Šis tortas, nors ir gausus šokolado, tačiau nėra riebus, o bruknės atiduoda savo rūgštelę (jei nenusaldinam tyrės) ir kartumėlį. Torto gamybą sudaro keletas etapų, todėl patogiau visus darbus padalinti dviem dienoms: iš pradžių iškepti biskvitą ir paruošti šokolado putėsius, o kitą dieną beliks paruošti bruknių putėsius, bruknių želė glajų ir surinkti visą tortą.

Tortui su bruknių ir šokolado putėsiais (26 cm skersmens) reikės:
Šokoladiniam biskvitui:

  • 5 kiaušinių
  • 125 g cukraus
  • žiupsnio druskos
  • 60 g juodojo šokolado
  • 100 g maltų migdolų

Šokolado putėsiams:

  • 65 g pieninio šokolado
  • 65 g juodojo šokolado (70 % kakavos masės)
  • 3 kiaušinių trynių
  • 7 g želatinos (birios)
  • 50 ml grietinėlės (riebios plakamosios)
  • 50 ml apelsinų likerio („Grand Marnier“ , „Cointreau“)
  • 400 ml grietinėlės (riebios plakamosios)

Bruknių putėsiams:

  • 6 želatinos lapelių
  • 1 kiaušinio
  • 1 kiaušinio trynio
  • 80 g cukraus
  • 150 g bruknių tyrės *
  • 220 ml grietinėlės (riebios plakamosios)

Bruknių želė glajaus sluoksniui:

  • 1 želatinos lapelio
  • 20 g cukraus
  • 20 ml vandens
  • 40 g bruknių tyrės *

* – bruknių tyrę dariau pati. Naudojau šaldytas uogas. 400 g bruknių paviriau su 100 g cukraus (užtruko ≈ 10 min.), ataušinau ir sutryniau elektriniu trintuvu. Gautą tyrę naudojau torto gamyboje, bet jos nemažai liko kitoms reikmėms. Galima tyrę pertrinti per sietelį, kad neliktų sėklyčių su žievelėmis, bet mums jos netrukdė.

Pirmiausia pasiruošiame kepimo formą. Jos dugną išklojame kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 160 °C.

Ruošiame torto biskvitą. Virš garų „vonelės“ dubenyje ištirpiname šokoladą ir šiek tiek ataušiname. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakame su 25 g cukraus, kol masė taps puri ir pašviesės. Į ją supilame tirpintą šokoladą ir išmaišome. Suberiame maltus migdolus ir vėl išmaišome.

Atskirai iki standumo išplakame kiaušinių baltymus, suberiame likusį cukrų (100 g) ir plakame, kol masė ims žvilgėti. Tuomet baltymus sukrečiame į šokoladinė masę ir atsargiai išmaišome, kad baltymai nesukristų. Šauname įkaitinton orkaitėn ir kepame maždaug 40 minučių. Iškepusį biskvitą ataušiname ant grotelių.

Ruošiame šokolado putėsius. Virš garų „vonelės“ dubenyje ištirpiname abiejų rūšių šokoladą. Kitame dubenyje iki purumo išplakame kiaušinių trynius.

Prikaistuvyje beveik iki virimo užkaitiname 50 ml riebios grietinėlės su apelsinų likeriu (naudojau „Cointreau“). Supilame iš anksto išbrinkintą ir ištirpdytą želatiną. Tuomet supilame tirpintą šokoladą ir viską labai gerai išmaišome. Į vis dar šiltą šokoladinę masę supilame išplaktus kiaušinių trynius. Išmaišome ir paliekame ataušti.

Kitame dubenyje standžiai išplakame grietinėlę ir įmaišome ją į jau pradedančią stingti šokoladinę masę.

Galima pradėt torto „statybą„. Biskvitą šiek tiek apipjauname aplink (≈ 1 cm) ir perpjauname į du papločius. Vieną paplotį apjuosiame tortiniu žiedu ir ant biskvito paskleidžiame šokolado putėsius. Uždedame antrąjį biskvito paplotį ir dedame į šaldytuvą mažiausiai valandai laiko.

Tuo tarpu imamės gaminti bruknių putėsius. Šaltame vandenyje išmirkome želatinos lapelius. Dubenyje virš vandens garų „vonelės“ išplakame kiaušinį, kiaušinio trynį ir cukrų. Plakame tol, kol masė įkais maždaug iki 70 °C ir ims tirtėti. Tada dubenį nuimame nuo ugnies ir perkošiame per sietelį. Sudedame nuspaustus išbrinkusius želatinos lapelius ir išmaišome, kol ištirps.

Į gautą masę įdedame bruknių tyrės ir išmaišome. Masė ims vėsti. Atskirame dubenyje standžiai išplakame grietinėlę ir atsargiai išmaišome ją su bruknių-kiaušinių tyre. Gautus putėsius paskleidžiame ant antrojo torto biskvito ir vėl dedame į šaldytuvą, kad sustingtų (mažiausiai 3 valandoms).
Dabar paruošime bruknių želė glajaus sluoksnį. Šaltame vandenyje išbrinkiname želatinos lapelį.

Prikaistuvyje užviriname vandenį su cukrumi, įdedame bruknių tyrės, išmaišome ir nukaičiame nuo ugnies. Įdedame nuspaustą išbrinkintą želatinos lapelį ir išmaišome, kol ištirps. Atvėsiname, kol masė taps drungna ir atsargiai plonu sluoksniu užpilame ant bruknių putėsių viršaus (užpylus ant šaltų putėsių viršaus, želė itin greitai stingsta, todėl ją paskleisti reikia kuo greičiau ir lygiau). Tortą vėl dedame į šaldytuvą maždaug porai valandų. Nuo sustingusio torto šonų nuimame juosiantį žiedą, jei reikia, papuošiame, ir patiekiame. Skanaus :)

Adaptuota pagal Berry Lovely

Šokoladinis tortas su bruknių ir šokolado putėsiais
Šokoladinis tortas su bruknių ir šokolado putėsiais