Bruschetta
Recepto autorius: Skanėstai
Šio gimtadienio proga draugų pora mane ypač nustebino, padovanojo naują džiaugsmelį, kurį kasdien pamačiusi virtuvėje nusišypsau. . O tas džiaugsmelis šypsosi man atgal. Kalbu apie J. Oliverį ir jo Italiją. ♥ ♥ ♥
Kokią savaitę kasdien varčiau lapas po lapo. ? Šiandien, po ilgo laiko, ateinu su pirmuoju patiekalu iš šios knygos: nuostabiąja bruschetta. Tai italų antipasto (užkandis prieš pagrindinį patiekalą), ruošiamas iš skrudintos duonos, išteptos česnakų skiltelėmis ir apšlakstytos alyvuogių aliejumi. Užkandis gali būti tiekiamas su įvairiausiais pagardais. Aš gaminau tradicinį – su pomidorais ir baziliku bei “karštą“ variantą su sūriu, alyvuogėm…
Reikia:
- Ciabatta kepalėlio
- 4 skiltelių česnako
- alyvuogių aliejaus
- ~ 3 pomidorų
- šviežių baziliko lapelių, jei neturit, tiks ir džiovinti
- druskos žiupsnelio
- nedidelė skardinė juodųjų alyvuogių be kauliukų (visų alyvuogių gali ir neprireikti, čia skonio reikalas)
- fermentinio sūrio
- sviesto kepimui
- itališkų prieskonių
Eiga: ciabatta supjaustom maždaug pusantro centimetro storio riekelėmis. Aš jas pakepinau keptuvėje su sviestu, viršus gavosi traškus, apskrudęs, o vidus minkštas. Galima duoną skrudinti ir orkaitėje. Dar karštas riekeles aptepiau česnaku, pagardinau druska ir patepiau alyvuogių aliejumi (naudojausi konditeriniu teptuku). Man gavosi 9 riekelės, tai 4 dariau su pomidorais ir baziliku, o 5 dar su alyvuogėmis ir sūriu, jas kepiau orkaitėje.
Bruschetta su pomidorais ir bazilikais: supjausčiau pomidorus kubeliais. Bėriau druskos, pipirų ir baziliko, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi. Maždaug 3/4 gautos masės sudėjau ant ciabattos riekelių.
Bruschetta kepta orkaitėje: į likusius pomidorus dėjau supjaustytas alyvuoges. Mase vėl padengiau 5 riekeles, ant viršaus bėriau tarkuotą sūrį ir pagardinau itališkais prieskoniais. Kepiau iki 170 C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol sūris išsilydė.
Vis galvojau, kuris variantas man skanesnis, tačiau galutinės išvados nepadariau. Nors paruošimas labai panašus, visgi skoniai turi savitumo, dėl kurio sunku nuspręsti, kas čia skaniau ir kodėl. Siūlau pamėginti ir įvertinti skonį patiems. ?