Patiekalai, tinkantys karštą vasaros dieną
![Patiekalai, tinkantys karštą vasaros dieną](https://www.virtuvesmenas.lt/wp-content/uploads/2019/06/vasara-maistas.jpg)
Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt
Vasarą nesinori įprastų lietuviškos virtuvės patiekalų, pavyzdžiui, cepelinų, bulvių plokštainių, balandėlių ar kopūstų sriubos su šonkauliukais. Karštomis dienomis populiariausi – vėsinantys patiekalai ir desertai, pavyzdžiui, šaltos sriubos, kokteiliai, ledai, salotos. Tad kokių dar paprastų, greit paruošiamų ir vertingų organizmui patiekalų galima pasigaminti termometro stulpeliui šoktelėjus aukščiau, nei būdinga lietuviškoms vasaroms?
Karštos vasaros dienos pusryčiai
Pusryčiams labai tiks kruopų košės su šviežiomis uogomis, vaisiais, kurių šiuo metų laiku – apstu. Kai kurių dribsnių, košių net nereikia virti – pakanka juos užpilti paprastu pienu ar karštu vandeniu ir po 5–10 min. patiekalas – paruoštas.
Daugelis pusryčių neįsivaizduoja be tradicinių sumuštinių su dešra ar sūriu. Jei įprasti sumuštiniai pabodo, pusryčiams siūlome pasigaminti nuostabiąją brusketą su čiabata, pomidorais, alyvuogėmis ir šviežiais bazilikais. Vos 15 min., ir mėgausitės itališkais pusryčiais pagal Jamie Oliverį.
Vasariški pietūs
Oro temperatūrai šoktelėjus virš 25 °C venkite riebių virškinimo traktą apsunkinančių patiekalų. Vasariškiems pietums labai tiks žuvies patiekalai su šviežių daržovių salotomis. Pasigaminkite nuostabaus skonio keptą-troškintą upėtakį su imbieru ir šparaginėmis pupelėmis. Patiekalas – greitai pagaminamas, tačiau skanus, tinkantis net ir šventėms.
Vėlgi, jei žuvis – ne pats mėgstamiausias patiekalas ir jei norite paįvairinti meniu, galite rinktis liesą mėsą – vištieną, kalakutieną ar jautieną. Nors lauke ir karšta, bent kartą per dieną vis tiek norisi šilto maisto.
Beje, kuo daugiau ir įvairesnių salotų prie žuvies ar mėsos patiekalų, tuo geriau. Daržovės padės palaikyti organizmo skysčių balansą, be to, jose gausu vitaminų ir mineralų. Drąsiai mažinkite mėsos ar žuvies porcijas ir likusią lėkštės dalį užpildykite šviežiomis traškiomis ar garuose virtomis daržovėmis.
Tobula vakarienė
Vakarienei idealiai tinka baltymų gausiai turintis maistas, tad valgykite varškę su vaisiais ar jogurtu. Vakarienei labai tiks ir įvairūs blyneliai su varške, pagardinti klevų sirupu ar trintomis uogomis.
Jei tradicinė saldi varškė pabodo, išbandykite naują receptą – varške ir lašiša įdarytas bulves. Patiekalą galima bandyti kepti ne tik orkaitėje, bet ir ant grotelių kepsninėje, tik bulves, kad jos neapanglėtų, reikėtų įvynioti į foliją.
Tiems, kuriems tradiciniai šaltibarščiai jau pabodo, siūlome paragauti rūgštynių šaltsriubės. Ingredientai – beveik tie patys, kaip ir gaminant šaltibarščius (kefyras, agurkai, svogūnų laiškai, galima dėti krapų ir virtų kiaušinių), o burokėlius čia keičia šviežios arba konservuotos rūgštynės.
Kuo daugiau skysčių
Per karščius labiau prakaituojame, todėl gerti daugiau nei įprasta skysčių – būtina. Labiausiai tiks silpnai mineralizuotas ar stalo vanduo su keliais žaliosios citrinos griežinėliais, šakele mėtų, saujele uogų ar kitais pamėgtais ingredientais. Venkite gazuotų gėrimų su saldikliais, nes jie tik didina troškulį ir jokios naudos organizmui nesuteikia.
O jei net ir per karščius negalite gyventi be kavos, bet karšta kava nevilioja, išbandykite ypatingą gėrimą – kavos ir bananų smūtį. Jis visiškai gali atstoti pusryčius, nes yra pakankamai sotus (bananai + liesas jogurtas), bet nekaloringas. Kavą galima pasigaminti iš vakaro ir palikti vėsti šaldytuve, tačiau skubant ir kavą užsiplikius tik ryte galima įdėti ir daugiau ledukų. Ir skanu, ir miegai išblaškyti.