Marcipaninis keksas su vanile ir šokolado gabaliukais
Recepto autorius: Dalios svetainė
Tai nėra riebus biskvitas, kurio pagrindu dažniausiai kepami įprastiniai keksai. Šis šventinis pyragas – su daug marcipano, kiaušinių, be jokių riebalų (tik papuošimo glajus su sviestu), be kepimo miltelių. Jis nėra drėgnas, tačiau labai purus ir lengvas, tarsi pūkinis, su pasitaikančiais mažais šokolado kąsneliais ir užklotas sodriu kakaviniu glajumi. O dar tas nepaprastas marcipano su vanile kvapas ir skonis… Draugė pasufleravo mintį – panaudoti razinas, todėl kitą sykį būtinai išbandysiu tokį variantą. Kepinys marcipano mėgėjams 🙂
Marcipaniniam keksui (26 cm skersmens) su vanile ir šokolado gabaliukais reikės:
- 250 g marcipaninės masės
- 150 g cukraus
- 1 vanilės ankšties
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- žiupsnio druskos
- 7 kiaušinių
- 150 g miltų
- 50 g krakmolo
- 60 g smulkinto juodojo šokolado
Glajui reikės:
- 4 v.š. sviesto
- 4 v.š. pieno
- 4 v.š. kakavos (tamsios karčiosios) miltelių
- 4 v.š. cukraus
Papuošimui – 20 g smulkintų pistacijų riešutų
Marcipano masę ištriname su puse cukraus kiekio. Sudedame išskobtą vanilės ankšties turinį, vanilės ekstraktą, druską, vieną kiaušinį ir šešis kiaušinių trynius. Viską išplakame iki purios masės.
Atskirai išplakame šešis kiaušinių baltymus. Baigiant plakti suberiame likusį cukrų ir plakame iki standžių putų. Gautą baltymų masę palaipsniui atsargiai sumaišome su marcipanine. Suberiame su krakmolu sumaišytus ir išsijotus miltus ir vėl atsargiai išmaišome. Galiausiai suberiame smulkintą šokoladą, išmaišome.
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C. Kekso kepimo formos vidų ištepame sviestu, pabarstome džiūvėsėlių trupiniais ir sukrečiame paruoštą tešlą. Dedame į antrą nuo apačios orkaitės lentyną ir kepame 45-60 minučių arba kol medinis krapštukas iš kepinio vidurio ištraukiamas sausas. Iškepusį keksą aušiname formoje. Paskui išimame ir visiškai atvėsiname ant grotelių.
Kekso glajui paruošti prikaistuvyje ištirpiname sviestą, supilame pieną, suberiame cukrų ir išsijotus kakavos miltelius. Nuolat maišant viską užviriname ir pakaitiname, kol glajus ims tirštėti. Jei glajus pernelyg tirštas, įpilame šiek tiek pieno, jei per skystas – truputį kakavos miltelių. Šiek tiek atvėsintu glajumi apliejame visiškai ataušusį keksą. Viršų apibarstome gliaudytais ir smulkintais pistacijų riešutais. Gardžiuojamės užsigerdami nesaldinta arbata/kava… Skanaus 🙂
Šaltinis: Śladami Słodkiej Babieczki