Konservavimas

Ketčupas

3 kg pomidorų salierų porų 250 g svogūnų 180 g cukraus 1 raudonos paprikos ankštis 2 lauro lapai (Lauro lapas) 2,5 šaukšto druskos 1 stiklinė acto 10 gvazdikėlių 1/4 šaukšto cinamono kvapniųjų pipirų (Kvapieji pipirai) maltos paprikos Visas daržoves supjaustyti ir troškinti ant mažos ugnies, o kai suminkštės, pertrinti per sietelį. Į pomidorų masę sudėti […]

Su cukrumi trintos braškės ir žemuogės

1 l uogų tyrės (Braškės ir žemuogės) 1,5 kg cukraus Šviežias uogas atidžiai perrinkti, kad neliktų nesveikų uogų, nes iš tokių tyrė ilgai nesilaiko. Perrinktas uogas gerai nuplauti tekančio vandens srove ir perplauti šaltu virintu vandeniu. Vandeniui nuvarvėjus sukrėsti į emaliuotą dubenį ir mediniu šaukštu sutrinti arba pertrinti per kiaurasamtį. Į sutrintų uogų tyrę suberti […]

Žalių pomidorų salotos

2 kg žalių pomidorų 200 g svogūnų 2 raudonosios paprikos ankštys 40 g druskos Užpilas: 1 l vandens 150 g cukraus 2 šaukštai citrinos rūgšties Prieskoniai kiekvienam stiklainiui: 2-3 kartieji pipirai 2 kvapnieji pipirai 1 skiltelė česnako Pomidorus nuplauti, supjaustyti 1/2 cm skiltelėmis, o svogūnus – žiedeliais, apiberti druska, uždengti ir palikti 12 val. Papriką […]

ČEKIŠKAS MĖLYNIŲ DŽEMAS

500g mėlynių 500g neprinokusių obuolių 800g cukraus 1 stiklinės vandens Obuolius nuplauti, išimti sėklas, supjaustyti. Supjaustytus obuolius keliatą minučių troškiname su puse stiklinės vandens, be cukraus. Paskui juos pertriname per sietelį. Mėlynes pašildome su likusiu vandeniu ir 100g cukraus. Tada uogas taip pat pertriname per sietelį. Abi tyres sumaišyti ir virti, kol išgaruos apie trečdalį. […]

Obuolių užpilas mėsos patiekalams

300g obuolių tyrės, 300g krienų, 80g aliejaus, 25g cukraus, 1 g druskos. Nuskustus krienus smulkiai sutarkuoti, dėti į obuolių tyrę (ji gali būti paruošta iš keptų obuolių) visus kitus priedus, gerai išmaišyti ir sukrėsti į 0,5 l talpos paruoštus stiklainius. Po to juos uždaryti dezinfekuotais metaliniais dangteliais, paliekant 1 cm tarpelį, ir kaitinti 100C temperatūroje […]

Cukraus sirupe užšaldyti rabarbarai

1 kg rabarbarų 1,5 kg cukraus 1 stiklinė vandens Paruoštus rabarbarus supjaustyti 2-3 cm ilgio gabaliukais ir 2 min. plikyti verdančiame vandenyje. Išgriebus sudėti į stiklainius. Iš vandens, kuriame buvo plikomi rabarbarai, įdėjus cukraus, išvirti sirupą ir karštu apipilti rabarbarus. Atvėsusius užšaldyti šaldiklyje.

Obuolių ir aviečių džemas

1kg obuolių 1kg aviečių 600g cukraus Avietes nuplauti, nuvarvinti ir pertrinti per sietelį. Obuolius nuplauti, išimti sėklas ir supjaustyti gabalėliais. Obuolių gabalėlius troškinti mažame kiekyje vandens, kol obuoliai išsileis. Pertrinti per sietelį. Obuolių masę sumaišyti su aviečių mase, supilti cukrų ir virti apie 30 min. Supilstyti į stiklainius, kol džemas dar karštas.

Vienkartiniu būdu virta uogienė

1 kg braškių (Braškės ir žemuogės) 1,3-1,5 kg cukraus 2 g citrinų rūgšties Uogas dedant į puodą apibarstyti cukrumi ir kambario temperatūroje laikyti, kol išsiskirs sultys. Kaitinti ant silpnos ugnies atsargiai maišant, kol ištirps cukrus. Tuomet padidinti ugnį, virti graibant putas, kol uogienė pradės tirštėti. Baigiant virti įberti citrinų rūgštį, nuo kurios uogienė būna gražesnė […]

Natūralios rūgštynės

rūgštynės Nepjaustytas rūgštynes plikyti verdančiame pasūdytame vandenyje 1-2 min., išgriebti ir leisti vandeniui nuvarvėti. Paskui jas talpiai sudėti į stiklainius ir užpilti karštu vandeniu, kuriuo buvo plikomos. Konservuojant špinatines rūgštynes vandenį parūgštinti citrinų rūgštimi. Sterilizuoti verdančiame vandenyje 0,5 l talpos stiklainius 40 min., 1 l – 50 min. Sandariai uždaryti.

Su cukrumi trintos mėlynės ir žemuogės

2 kg mėlynių 2 kg žemuogių (Žemuogės ir braškės) 6 kg cukraus Uogas perrenkame, nuplauname ir perliejame šaltu virintu vandeniu. Suberiame į tinklelį ir pertriname mediniu šaukštu. Į pertrintas uogas suberiame cukrų ir maišome, kol šis ištirpsta. Taip paruoštas uogas supilame į iškaitintus stiklainius ir uždarome dezinfekuotais dangteliais. Laikome šaltai, geriausia šaldytuvo apatinėse lentynose.