Konservavimas

Gervuogių uogienė su žemuogėmis ir citrinų žievelėmis

1 kg gervuogių 700 g žemuogių (Žemuogės ir braškės) 2 stiklinės vandens 1,3 kg cukraus 2 citrinų nutarkuotos žievelės iš vandens ir cukraus išverdame sirupą. Į jį suberiame perrinktas ir nuplautas uogas. Verdame, kol gervuogės ims blizgėti. Tuomet sudedame nutarkuotas citrinų žieveles ir paverdame 1 min. Karštą uogienę supilame į iškaitintus stiklainius ir uždarome dezinfekuotais […]

MĖLYNIŲ UOGIENĖ

1kg mėlynių 500g cukraus Uogas nuplauti, apdžiovinti. Mėlynes sudėti į indą, kuriame virsime ir pastatome virti ant silpnos ugnies. Po truputi supilame cukrų. Kai užverda, verdame dar apie 30 min. Paskui supilstome į stiklainius ir pasterizuojame verdančiame vandenyje: puslitriniai stiklainiai – 10 min., litriniai – 15 min.

Daržovių ikra su patisonais

2 didelės svogūno galvos, 4 raudonieji ankštpipiriai, po 3 vidutinio dydžio patisonus ir pomidorus, 0.5-1 aštrioji paprika, moliūgas, prieskoniai, cukrus, druska. Svogūnus supjaustyti žiedeliais, pipirus – skiltelėmis, patisoną ir moliūgą – nedideliais kubeliais, pomidorus, nulupus žievelę, – skiltelėmis.Visas daržoves užpilti 2 stiklinėmis vandens, įdėti prieskonių.Kaitinti 20-25 min. užpylus 2 šaukštais aliejaus.Taip paruoštas daržoves galima valgyti […]

Obuolių salotos

1 kg paruoštų obuolių, 450g nuluptų svogūnų, 200g aliejaus, 45g cukraus. Svogūnus supjaustyti storesniais griežinėliais ir trumpai pakepinti keptuvėje su aliejumi, iki pusiau suminkštės, suberti cukrų, išmaišyti. Į juos sudėti nuluptus (be sėklalizdžių), į 8 dalis skiltelėmis supjaustytus obuolius ir 2-3 min. uždengus pakaitinti (obuolių skiltelės neturi sutižti). Karštą (verdančią ) masę tuoj pat šaukštu […]

Pikantiška užkandėlė

Imti lygiomis dalimis neprisirpusių agrastų, česnakų ir krapų.Nuplautus sumalti mėsmale ir išmaišius sukrėsti į švarius stiklainius.Uždengti plastmasiniais dangteliais ar aprišti sterilia plėvele. Žiemą toks mišinys tiks ant duonos, į salotas, pagardins sriubą. P.S. Nereikia berti druskos ar kaitinti : šie produktai vienas kitą papildo ir koncervuoja.

OBUOLIŲ IR AVIEČIŲ DŽEMAS

1kg obuolių 1kg aviečių 600g cukraus Avietes nuplauti, nuvarvinti ir pertrinti per sietelį. Obuolius nuplauti, išimti sėklas ir supjaustyti gabalėliais. Obuolių gabalėlius troškinti mažame kiekyje vandens, kol obuoliai išsileis. Pertrinti per sietelį. Obuolių masę sumaišyti su aviečių mase, supilti cukrų ir virti apie 30 min. Supilstyti į stiklainius, kol džemas dar karštas.

ŽEMUOGIŲ UOGIENĖ SU OBUOLIU SULTIMIS

1kg žemuogių 1kg cukraus 1 stiklinė obuolių sulčių Uogas perrenkame, surušiuojame į dideles ir mažas. Smulkias sutriname medine trintuve, suberiame cukrų ir gerai išmaišome. Į tyrę suberiame sveikas žemuoges ir paliekame 7-8 val. Uogienę kaitiname ant silpnos ugnies. Kai uogienė užverda nuimame ją nuo ugnies, supilame sultis ir gerai išmaišome. Uogienę vėl užverdame, kai užverda […]

PAPRIKOS SALOTOS SU POMIDORAIS ŽIEMAI

1kg saldžiosios paprikos 500g pomidorų 60g česnako 60g aliejaus 100g acto 40g cukraus 20g druskos 20g petražolių maltų juodųjų pipirų pagal skonį Paprikas nuplauti, išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti. Į platų indą sudėti smulkintas petražoles, pipirų, supjaustytus pomidorus, įpilti aliejaus ir acto, suberti cukrų ir druską. Užvirti, jei dar trūksta pipirų galima įdėti dar. Virti […]

Žalių pomidorų uogienė

1 kg žalių nedidelių pomidorų (Pomidorai) 1 kg cukraus 1 citrina gabalėlis cinamono žievelės Mažus neprinokusius pomidorus nuplauname, supjaustome ketvirčiais arba pusiau. Citrinos žievelę nutarkuojame, o visą citriną susmulkiname. Viską sumaišome su cukrumi, palaikome keletą valandų uždengtame puode, kol atsiras skysčių. Verdame ant silpnos ugnies nuolat maišydami, kol uogienė sutirštėja. Sudedame į stiklainius ir uždarome.

Apelsinų uogienė

5-6 apelsinai 3 stiklinės cukraus 1/3 arbatinio šaukštelio citrinų rūgšties Apelsinus nulupame, susmulkiname, užpilame cukrumi ir ant silpnos ugnies verdame, kol uogienė sutirštėja (apie 30 min.). Į pusiau sutirštėjusią uogienę įdedame citrinų rūgšties.