Košės ir tyrės

Grikių apkepas

1,5 stiklinės grikių 2,5 stiklinės vandens 5,5 šaukšto sviesto kiaušinis 4 šaukštai miltinio cukraus 400 g varškės 3 šaukštai razinų truputis druskos apelsinų žievelių arba cukatų, džiūvėsėlių Išverdama biri grikių košė. Sviestas išsukamas su cukrumi, įdedamas kiaušinio trynys, 300 g varškės, išmirkytos razinos, tarkuota apelsinų žievelė, išplaktas baltymas. Masė sukrečiama į išteptą riebalais, džiūvėsėliais pabarstytą […]

Sveikuolių sriuba su penkių javų grūdais

6 porcijoms reikės: 2 valg. šaukštų sviesto, 1 valg. šaukšto ekologiško alyvų aliejaus „le Jardin”, 100g brokolių, 100g žiedinių kopūstų, 100g morkų, 2 lapinių salierų stiebų, 2 Savojos kopūsto lapų, 4 valg. šaukštų kruopų „Penki grūdai košei”(ekologiškas „Pradas”), 50g šparaginių pupelių, 2 česnako skiltelių, 50g daigintų sojų pupelių, 2 šviežių pomidorų, šakelės šviežių krapų, petražolių, […]

Aukštaitiški jautienos kukuliai

600 g jautienos 2 riekės pyrago 0,5 stiklinės pieno 2-3 svogūnai 20 g sviesto 10 g kmynų prieskonių druskos 0,5 stiklinės kmynų padažo Mėsą ir išmirkytą pyragą sumalti, svogūnus pakepinti, kmynus sugrūsti su druska, viską gerai išmaišyti, daryti apvalius kukulius, užpilti karštu sultiniu ir ištroškinti. Patiekti pusdubenyje su bulvėmis ar jų koše, apibarstyti žalumynais. Atskirai […]

Kiaušiniai su paprikomis ir bulvėmis

4 porcijoms reikės: Po 2 geltonąsias ir raudonąsias paprikas, 4 kiaušinių, šaukšto acto, 2 šaukštų susmulkintų laiškinių svogūnų, bulvių košės, stiklinės miltų, druskos, šaukšto sviesto, aliejaus, česnako skiltelės, baltųjų pipirų, raudonėlio. Paprikas išvalykite, supjaustykite gabaliukais ir pakepinkite su 2 šaukštais aliejaus. Pagardinkite druska, sutrintais česnakais ir raudonėliais. Negiliame puode užvirkite litrą vandens. Supilkite actą ir […]

Bulvinės širdelės

5 virtos bulvės 0,5 stiklinės skaldytų kukurūzų kruopų 1 stiklinė pieno 2 šaukštai cukraus 20 g sviesto arba margarino 1 kiaušinis miltų aliejaus kepimui Papuošimui: 200 g grietinėlės 2 šaukštai cukraus lazdynų riešutų Iš skaldytų kukurūzų kruopų, cukraus ir pieno išverdame košę. Jei reikia, galima įpilti truputį vandens. Virtas bulves sumalame. Į jas sudedame kukurūzų […]

RYŽIŲ APKEPAS SU OBUOLIAIS

3 stiklinės virtų ryžių 3 obuoliai 3 kiaušiniai 2 šaukštai sviesto 0,5 stiklinės džiūvėsėlių cukraus, cinamono Obuolius nulupti, pašalinti sėklalizdžius, supjaustyti plonais griežinėliais. Kiaušinio baltymus gerai išplakti, trynius išsukti su cukrumi ir cinamonu. Sumaišyti su ryžiais. Dedant į košę baltymus, juos apibarstyti džiūvėsėliais. Maišyti labai atsargiai, verčiant nuo indo šonų į vidų, kad nebūtų suardyta […]

Pomidorų sriuba su ryžiais

500 g jautienos su kaulais, 150 g prieskoninių daržovių, 4 – 5 pomidorai, 4 šaukštai ryžių, 10 pipirų, 1 lauro lapas, 4 šaukštai grietinės, 3.5 l vandens. Išvirti sultinį ir perkošti.Pomidorus patroškinti su spirgintomis prieskoninėmis daržovėmis ir pertrinti per sietelį.Ryžius nuplauti, supilti į puodelį, užpilti sultiniu, įdėti truputį sviesto ir, įstačius į kitą indą su […]

Žemaitiški cepelinai

4 porcijos: 1 kg bulvių 4 šaukštai miltų 2 kiaušinai druska 200 g mėsos faršo aliejaus (virimui) Darbo eiga Bulves nuskusti ir išvirti. Išvirtas bulves sutrinti, kad išeitų košė. Į bulvių košę sudėti miltus, įmušti kiaušinius, pagardinti druska ir viską gerai išmaišyti. Iš gautos tešlos suformuoti delno dydžio paplotėlius, į kiekvieną įdėti faršo. Paplotėlį su […]

VERŠIENA SU OBUOLIAIS IR SLYVOMIS

0,5 kg minkštos veršienos 4 obuoliai stiklinė slyvų (be kauliukų) 3 šaukštai sviesto nepilna stiklinė grietinėlės šaukštelis kmynų druskos Veršiena supjaustoma pusės palštakos dydžio gabaliukais, išmušama, apibarstoma druska, kmynais, ir abi pusės apkepamos įkaitintame svieste. Apkepinta mėsa užpilama grietinėle ir patroškinama. Obuoliai nulupami, supjaustomi skiltelėmis, sudedami į puodą, uždedama sviesto ir pavirinama, kol obuoliai sukris, […]

Raugintų kopūstų ir bulvių salotos

6 bulvės, 2 salierai, 0.5 l raugintų kopūstų, 0.5 svogūno, 0.5 stiklinės aliejaus, druskos, cukraus pagal skonį. Bulves ir salierus išvirti atskirai, smulkiai supjaustyti ir, pridėjus raugintų kopūstų, žalių pjaustytų svogūnų, aliejaus, druskos bei cukraus pagal skonį, išmaišyti.Neturint aliejaus, salotas galima užpilti rūgščia grietine ar pomidorų koše. Vietoj salierų į salotas galima pridėti 1 stiklinę […]