Antrieji patiekalai

Pikantiškas makaronų troškinys

200g rūkytos dešros, 500g norimos rūšies makaronų, 200g šaldytų krevečių, po 1 geltoną ir raudoną papriką, svogūnas, šaukštas sojos padažo, 3 skiltelės česnako, 2 kiaušiniai, šaukštas miltų, 2 šaukštai aliejaus, pipirų, druskos, žalumynų. Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje, išgriebus nuvarvinti ir perpilti šaltu virintu vandeniu(kad nesuliptų). Susmulkintą svogūną ir česnaką bei plonomis juostelėmis supjaustytas paprikas apkepinti […]

Kopūstai piene

Pusė vidutinės kopūsto gūžės, litras vandens, arbatinis šaukštelis cukraus, 100 g sviesto, 1l pieno, 2 valgomieji šaukštai miežinių arba kvietinių miltų, druskos. Nuimti viršutinius žalius kopūsto lapus, baltuosius nulupti, supjaustyti kubeliais ir, sudėti į verdantį pasūdytą ir pasaldintą vandenį.Kai tik kopūstai suminkštės, vandenį nupilti, pripilti pieno, jame išmaišyti miltus, kol dar pienas šaltas, ir virti […]

Kūčių dviejų žuvų pyragas

Turtingesni miestiečiai XVIII –XIX amžiuje per Šventųjų Kūčių vakarienę ant stalo būtinai dėdavo dviejų žuvų pyragą. Sakoma, kad ši mada buvo perimta iš žydų litvakų, kurie gerai žinojo, kaip gardžiai paruošti žuvį. Šešioms porcijoms imdavo: 500g menkės arba bet kokios baltos žuvies filė be kaulų ir odos, 500g lašišos arba bet kokios raudonos žuvies filė […]

Kalakutienos suktinukai su apelsinų įdaru

1 porcijai 3 gabaliukai kalakuto filė (po 70 g), 1 nedidelis apelsinas, 2 čiobrelio šakelės, 2 valg. šaukšt. tepamo sūrio su žalumynais, 3 juostelės rūkytos kiaulienos šoninės, druskos ir pipirų pagal skonį. 1. Kalakutieną nuplaukite ir nusausinkite popierine servetėle. Uždenkite mėsos gabaliukus maistine polietilenine plėvele ir palengva išmuškite. Apelsiną nulupkite ir nuo kiekvienos skiltelės nuimkite […]

MAKARONAI SU VIŠTIENA

1 višta 500g makaronų (spiralinių) 2 šaukštai sojos padažo 1 kupinas šaukštas miltų 1 morka 200g grietinėlės 2 šaukštai aliejaus 2 pomidorai 1 kubelis vištienos sultinio 200g žiedinių kopūstų 200g brokolių 2 skiltelės česnako vištienos prieskonių, saldžios paprikos miltelių Iš vištos išimti kaulus. Mėsą supjaustyti juostelėmis, apibarstyti prieskoniais ir 2 val. laikyti šaltoje vietoje. Makaronus […]

STRĖVOS SUKTINIS

800g kiaulienos nugarinės 2 kiaušiniai 3 šaukštai džiūvėsėlių 3 šaukštai riebalų kepsniui kepti 1,5 šaukšto sviesto kepsniui užpilti pipirų, petražolių Įdarui: 3-4 džiovinti grybai 2 svogūnai 2 šaukštai sviesto pipirų, lauro lapelių, druskos Mėsa išmušama, pabarstoma prieskoniais, druska ir ant jos dedamas įdaras. Įdaras: išmirkyti grybai išverdami, supjaustomi kubeliais ir pakepinami su susmulkintais svogūnais. Atšaldytas […]

Dzūkų kiaušinienė su bulvėmis

6 kiaušiniai 1 stiklinė pieno 4 bulvės 50 g sviesto druskos Išplakite kiaušinius su druska. Nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite bulves. Sukrėskite sutarkuotus bulves į kiaušinius, supilkite pieną ir išmaišykite. Gautą masę supilkite į indą ir kepkite orkaitėje.

GRIETINĖJE TROŠKINTI KALMARAI

800g virtų kalmarų 3 svogūnai 100g sviesto 1 stiklinė grietinės 2 šaukštai miltų 0,5 stiklinės vandens ryšulėlis petražolių druskos, pipirų Šiaudeliais supjaustyti virtus kalmarus. Juos pabarstyti druska, pipirais ir apvolioti miltuose. Apkepti svieste iki kol įgaus gražią geltoną spalvą. Kalmarus perdėti į indą, kuriame troškinsite, o į keptuvę dėti pusgriežinėliais supjaustytus svogūnus ir juos kepti. […]

Romšteksas Florentina

(4 porcijos) 4 dideli veršienos gabalai (nugarinė, filė) druskos pipirų citrinos griežinėlis alyvų aliejaus Dėl trumpo kepimo šis kepsnys turi aštrų skonį. Iš išorės kepsnys turi būti apkepęs, viduje – rožinis. Mėsa trumpai marinuojama aliejuje su pipirais. Nuvarvinama ir dedama į įkaitusį grilį. Temperatūra sumažinama. Kai iš mėsos pradeda skirtis sultys, mėsa pasūdoma. Turi apkepti […]

Bukeriai – totoriškos sluoksniuotos tešlos bandelės su žuvimi

Lietuvos totorių šimtalapis jau nuo Vytauto laikų stebindavo atvykusius svečius. Iš totorių gana greitai išmoko gaminti sluoksniuotą tešlą ir lietuviai. Iš jos kepdavo skanius įvairiausiais įdarais įdarytus ir saldžius pyragus, bandeles, pyragaičius ir tortus. Totorių tarpe labiausiai populiarūs buvo bukeriai – įdarytos sluoksniuotos tešlos bandelės. Kai kas žodį „bukeris“ kildina iš vokiečių kalbos, tačiau Krymo […]