Konservavimas

Mišrainė su ryžiais žiemai

3kg pomidoru, 1kg svogūnų, 1kg morkų, 2stiklines ryžių, 2paprikos, 2saukstai druskos, 1saukstas cukraus, 0,5litro aliejaus. Ryžius mirkyti 2val.ir nusunkus apvirti 5min. Visus produktus susmulkinti. Dėti sluoksniais į puodą. Dugne pomidorus ir aliejų, svogūnus, paprika, morkas, ryžius. Kaitinti nuo užvirimo 20min. nemaišant. Įkaitintus išmaišyti ir dėti į dezinfekuotus stiklainius.

Koncervuotos paprikos su trintais pomidorais

4-5 kg. juostelėmis supjautytų paprikų, 1l. į vientisą masę sutrintų pomodorų, 1l. vamdens, 1 šaukštas druskos, 1 stiklinė cukraus, 250ml. 9 proc. acto, 1 šaukštas aliejaus, 3 galvutės česnako, keli kvap.pipirai ir lauro lapai. Paprikas nuplikyti verdančiu vandeniu, kurį po 5 min. išpilti. iš vandens, pomidorų tyrės, druskos, cukraus, acto ir aliejaus užvirinti marinatą, į […]

RAUGINTI KOPŪSTAI SU PAPRIKA

10 kg kopūstų 3 kg morkų 2 kg paprikos 250 g druskos 10 g cukraus ryšulėlis petražolių 15 g lauro lapų pipirų žirneliais Viršutinius lapus reikia nuimti, perpjauti per pusę ir išimti kotą, tuomet peiliu ar specialia smulkintuve supjaustyti kopūstus. Sutarkuoti (burokine tarka) arba supjaustyti morkas. Paprikas supjaustyti šiaudeliais ir susmulkinti petražoles. Supjaustytus kopūstus dėti […]

Obuolių užpilas žuvies patiekalams

900g obuolių tyrės, 360g nuluptų svogūnų, 240g aliejaus, 70g cukraus. Svogūnus supjaustyti griežinėliais ir, subėrus cukrų, kaitinti aliejuje, kol gražiai pagels. Į juos sudėti obuolių tyrę ir gerai išmaišyti, kad neišsiskirtų aliejus. Masę išpilstyti į 0,5 l talpos paruoštus stiklainius ir uždaryti dezinfekuotais metaliniais dangteliais, paliekant 1 cm tarpelį. Įstačius į vandenį, kaitinti 100C temperatūroje […]

Bruknių uogienė

1 kg bruknių (Bruknės) 800 g cukraus 1 stiklinė vandens gabalėlis cinamono žievelės 2-3 gvazdikėliai citrinos ar apelsino žievelė Bruknes perrinkti ir nuplauti tekančio vandens srove. Jei nepatinka kartokas prieskonis, užpilti verdančiu vandeniu ir 2-3 min. palaikyti. Paskui vandenį nupilti ir leisti jam gerai nuvarvėti. Uogas suberti į puodą, užpilti karštu sirupu ir virti ant […]

RAUGINTI KOPŪSTAI (pagrindinis būdas)

10 kg kopūstų 200 – 250 g druskos 1 kg morkų Rauginimui geriausiai tinka vėlyvieji kopūstai ir rauginti mediniame inde. Galima rauginti ir emaliuotame inde ,bet reikia, kad nebūtų nė vieno pažeidimo. Viršutinius lapus reikia nuimti, perpjauti per pusę ir išimti kotą, tuomet peiliu ar specialia smulkintuve supjaustyti kopūstus. Sutarkuoti (burokine tarka) arba supjaustyti morkas. […]

Braškių uogienė su citrinomis

2 kg braškių 2 kg cukraus 3 citrinos Braškes nuplauname, nusausiname, pašaliname lapelius ir suberiame į puodą. Grūstuvu uogas lengvai sumaigome ir sumaišome su cukrumi. Paliekame 2 val. stovėti. Citrinas nuplauname, supjaustome ir išimame sėklas. Tuomet sumalame mėsmale. Verdame braškių uogienę pamaišydami mediniu šaukštu. Baigdami virti sudedame citrinas ir paverdame dar 5 min. Karštą uogienę […]

Natūralūs morkų ir česnakų konservai

Kilogramas morkų, 2-3 skiltelės česnako. Sūrymui paruošti : litrui vandens 2 šaukštai druskos. Morkas nuskusti, supjaustyti kuo smulkesniais šiaudeliais, česnaką – kiek galima smulkiau.Talpiai sudėti į 0.25 l stiklainius, užpilti karštu sūrymu.Sustatyti į verdančio vandens vonią.Kai stiklainio viršutinio sluoksnio temperatūra pakils iki 90 laipsnių, dar pakaitinti 15-20 min.Išėmus tuojau pat sandariai uždaryti.

Kriaušių uogienė su obuoliais

2 kg kriaušių 1,5 kg obuolių (Obuolys) 4 kg cukraus 6 stiklinės vandens Obuolius ir kriaušes nuplauname, nulupame ir supjaustome kubeliais. Supilame į atskirus dubenis ir užpilame parūgštintu vandeniu. Iš vandens ir cukraus išverdame sirupą. Į verdantį sirupą suberiame obuolius ir verdame 10 min. Tuomet suberiame kriaušių kubelius ir verdame, kol kubeliai tampa skaidrūs. Karštą […]

Rauginti grybai

5 kg grybų (žaliuokės, rudmėsės, kazlėkai, lepšiai, baravykai) 20 šaukštų druskos Rauginimui tinka žalios ir pilkos žaliuokės bei šiandien jau retos rudmėsės. Išvardintus grybus galima rauginti kartu. Jeigu turime didesnį kiekį kazlėkų, lepšių ir baravykų, juos taip pat galima rauginti kartu, bet nereikėtų maišyti su žaliuokėmis ir rudmėsėmis, nes tuomet negalima ilgai laikyti. Rauginimui tinkamiausi […]