Košės ir tyrės

Šviežių kopūstų sriuba

500 g mėsos su kaulais (perpus jautienos ir rūkytos kiaulienos), 1 nedidelė gūžė kopūstų, 1 morka ir kitų prieskoninių daržovių, 2 šaukštai pomidorų košės, 10 abiejų rūšių pipirų, lauro lapas, 0.5 šaukšto miltų, 0.5 stiklinės grietinės, 3.5 l vandens. Išvirti sultinį ir perkošti.Kopūstus supjaustyti, ištrinti druska, sudėti į perkoštą sultinį ir, atidengus indą, virti.Sriubai verdant, […]

Ryžių užkepai su dešra

200g rūkytos dešros, 1 stiklinė ryžių, 1 kiaušinis, 4 šaukštai grietinės, druskos, petražolių lapelių, vandens, 1 stiklinė saldžios grietinėlės, 2 šaukštai sviesto. Nuplautus ryžius suberti į verdantį vandenį ir maišant virti. Prieš baigiant virti, pasūdyti. Išvirusius nusunkti, užpilti grietinėle ir, sandariai uždengus, leisti pastovėti, kad išbrinktų. Paskui į ryžių košę įmušti kiaušinį, išmaišyti ir košę […]

Žuvies apkepas

Jums reikės: 700g nuluptų ir supjaustytų bulvių, 50g sviesto, 4 šaukštų grietinės, 3 supjaustytų svogūnų laiškų, 50g tarkuoto parmezano, 4 lašišos filė gabaliukų, maždaug po 125 g , 450ml pieno; 1 lauro lapelio, 6 juodųjų pipirų žirnelių, 50g sviesto, 50g miltų, 125g žirnelių (šviežių ar šaldytų), 140ml liesos grietinėlės, 1/2 citrinos sulčių. 1. Įkaitinkite orkaitę […]

Virtų bulvių kukuliai su aguonomis

4-5 bulvės, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai krakmolo, druskos, 4 šaukštai aguonų. Padažiui: 100g sviesto, 100g grietinės. Su lupenomis išvirtas bulves nulupti ir sumalti mėsmase. Į ataušusią bulvių košę įmušti kiaušinius, suberti krakmolą, sausas švarias aguonas, druskos. Tešlą išminkyti ir daryti apvalius kukulius. Virti pasūdytame vandenyje apie 15 min. Išvirusius išgiebti kiaurasamčiu, vandenį nuvarvinti, kukulius užpilti […]

Karšti sumuštiniai su ryžiais ir mėsa

4-6 riekės juodos arba baltos duonos, 20g. sviesto arba taukų, 3/4-1 stiklinė birios ryžių košės, 100g. minkštos mėsos, 10g. taukų, 1-2 arbat. šaukšteliai miltų, 1/2 stiklinės sultinio, 1 valg. šaukštas pomidorų tyrės, 1 svogūnas, 1 valg. šaukštas grietinės, 1 pomidoras arba agurkas, žalumynų, druskos, pipirų. Duona pakepinama, kol apskrus plutelė. Karšta ryžių košė sumaišoma su […]

Šviežių kopūstų salotos su vaisiais ar uogomis

0.5 gūžės šviežių kopūstų, 1 morka, 2 švieži arba rauginti obuoliai, 1 stiklinė marinuotų slyvų, 1 stiklinė džiovintų vaisių arba 0.5 stiklinės agrastų košės, 2 šaukštai aliejaus, 1 arbatinis šaukštelis cukraus, druskos. Gaminamos taip pat, kaip šviežių kopūstų salotos, tik darbo pabaigoje sudedami tarkuoti obuoliai, marinuotos slyvos be skysčio, pasaldytame ir pasūdytame vandenyje virti džiovinti […]

Uogų ar vaisių padažas

Pagrindinio rudojo padažo, 2 šaukštai obuolių, serbentų, bruknių arba slyvų košės, cukraus. Į pagrindinį rudąjį padažą baigiant virti sudedama uogų ar vaisių košė. Jei košė su kauliukais ar žievelėmis, prieš dedant pertrinti per sietelį. Padažą pagardinti cukrumi, galima pridėti gvazdikėlių ir cinamono. Patiekti prie virtos ar keptos jautienos, briedienos ar valgių iš faršo bei liežuvio.

Troškinta veršiena

1 kg veršienos prieskonių (pipirų, lauro lapelių, kalendros, kardamono) prieskoninių daržovių (morka, svogūnas, petražolė, salieras, poras) 40 g riebalų miltų 0,5 stiklinės grietinės druskos Veršieną su kaulais sukapoti gabalais, įtrinti druska su prieskoniais, apibarstyti miltais ir apkepinti iki rusvumo. Sudėti į troškintuvę kartu su prieskoninėmis daržovėmis, įpilti sultinio ar vandens ir troškinti ant silpnos ugnies […]

Vištienos apkepas II

400g virtos arba keptos vištienos, 2 šaukšteliai sviesto, 1stiklinė pieno, 4 riekės baltos duonos(ar pyrago), 2 kiaušiniai, pusė stiklinės grietinės, 2 svogūnai, džiūvėsėlių, prieskonių. Virtą arba keptą vištieną (gali būti ir kitokia paukštiena) sumalti kartu su piene išmirkytomis baltos duonos riekelėmis. Svogūnus sukapoti ir pakepinti svieste. Kiaušinių trynius išplakti ir sumaišyti su malta paukštiena, visais […]

Kepenėlių pyragas

500 g kvietinių miltų tešlos (geresnės, sviestinės), 600 g kiaulienos arba jautienos kepenėlių, 2 vidutinio dydžio svogūno galvutės, 100 g rūkytų lašinių, 100 g perlinių arba ryžių kruopų, maltų juodųjų pipirų, mairūnų, druskos pagal skonį, kiaušinis pyragui sutepti. Kepenėles išmirkyti, išvirti, nulupti odelę ir smulkiai supjaustyti.Iš kruopų išvirti birią košę.Svogūnus supjaustyti skridinėliais, pakepinti iki auksinės […]